Marea Piramidă din Giza ar fi fost, inițial, albă, cu vâful strălucitor

Autor: Maria Stan, Redactor
Publicat: 06-12-2019 13:51

Marea Piramidă din Giza ar fi fost, la inaugurare, alb-strălucitoare și ar fi avut vârful strălucitor, potrivit unei noi teorii lansare de arheologul Mark Lehner într-un documentar care prezintă procedeul prin care piramidele ar fi atins această strălucire prin polisarea cu pietre perfect plate.

Grecii antici credeau că piramidele au fost construite cu ajutorul forței fizice a sute de sclavi, teorie acceptată și în zilele noastre. Teorii recente susțin că la construcția piramidelor au contribuit și artizani plătiți, ale căror abilități erau la mare căutare și care erau reuniți într-o schemă organizațională complexă, arată platforma Open Culture.

Una dintre aceste sarcini artizanale a fost să lustruiască părțile exterioare ale monumentului până ar fi ajuns la un finisaj alb strălucitor, care să reflecte puternicul soare egiptean, dând monumentului o strălucire orbitoare.

"Odată ce piramida ar fi fost finalizată, ea ar fi trebuit să dea impresia că Giza este un oraș-port magic, scăldat în lumina soarelui”, susține arheologul Mark Lehner, care prezintă într-un nou documentar procedeul prin care piramidele ar fi atins această strălucire: prin polișarea lor cu pietre mari, perfect plate.

Ciește și: Fost ministru al Educație cere Guvernului să nu-și asume răspunderea pe eliminarea trasportului județean: 'Ar genera efecte dezastruoase'

Imaginile piramidei au fost reconstituite pentru un material difuzat de Smithsonian Channel https://www.youtube.com/watch?v=ujX9MEnYzU4

În plus față de laturile sale strălucitoare, vârful său ar fi fost acoperit cu particule dintr-un metal prețios, asemănător aurului. "Nu este de mirare că oamenii care au văzut piramida ulterior, fără să știe că această capodoperă a ingineriei umane a fost construită cu măiestria și transpirația a mii de compatrioți, au crezut că că cei care îi conduceau erau adevărați zei.

Marea Piramidă din Giza, numită și piramida lui Keops, a fost construită acum aproximativ 4500 de ani și este localizată pe Platoul Gizeh, în orașul Gizeh / Giza, actualmente parte a capitalei Cairo. Este singura mare minune a lumii care nu necesită descrieri ale istoricilor din antichitate sau ale poeților. Ea este cea mai veche și totuși singura care a supraviețuit timpului.