Germania a anunţat că va intensifica măsurile de prevenire a pestei porcine africane

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 06-12-2019 15:21

Germania a anunţat vineri că va intensifica măsurile de prevenire a pestei porcine africane după descoperirea unui caz la mistreţi în Polonia, la 40 de kilometri de graniţa dintre cele două ţări, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Aproximativ zece state din UE sunt afectate în prezent de pesta porcină africană, în special Bulgaria şi Romania.

Autorităţile de la Berlin au transmis mesaje prin reţelele de socializare, au afişat postere şi au distribuit broşuri în câteva limbi, cerând populaţiei să nu arunce deşeuri alimentare în zonele de graniţă, a anunţat ministrul Agriculturii, Julia Kloeckner.

Deşi mistreţii, a căror carne este populară în Europa, răspândesc epidemia, ea poate fi transmisă, de exemplu, şi dacă sunt aruncate resturi de şuncă sau sos, iar gunoiul este reutilizat de fermieri pentru a hrăni porcii.

Campania de informare a autorităţilor germane se adresează turiştilor, şoferilor de camioane, fermierilor, vânătorilor, celor care ajută la culesul recoltei şi forţelor armate, a explicat Kloeckner.

CITEȘTE ȘI: Cel mai puternic somnifer natural: Alungă stresul și te relaxează total

Aceasta a adăugat că în cazul în care este găsit un mistreţ bolnav în Germania, Guvernul va restricţiona accesul la zona afectată şi va relaxa restricţiile de vânătoare, pentru reducerea numărului de mistreţi.

Conform firmei de consultanţă AMI, exporturile de carne de porc ale Germaniei către China au urcat cu 43% în primele şapte luni din acest an, pe fonduri scăderii efectivelor în statul asiatic din cauza pestei porcine africane.

Germania este cel mai mare producător european de carne de porc.

Pentru pesta porcină nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.