Memorandumul pentru sprijinirea Complexului Energetic Oltenia va fi adoptat în ședința de Guvern de săptămâna viitoare

Autor: Roxana Ghiorghian
Publicat: 06-12-2019 19:59

Memorandumul pentru sprijinirea Complexului Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune, va fi adoptat în ședința de Guvern de săptămâna viitoare, au precizat surse guvernamentale, scrie Mediafax.

Actul a fost trimis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri la Ministerul de Finanțe pentru semnat.

Memorandumul de sprijinire conține acțiuni din programul de decarbonare pe care România este obligată să-l îndeplinească și implicit și CE Oltenia. Acesta conține două tipuri de măsuri, pe termen scurt și pe termen mediu și lung.

Documentul este unul destul de amplu care pe lângă partea de definire a unei scheme de sprijin creionează și viitorul legat de procesul de decarbonare a Complexului Energetic Oltenia, a spus directorul general al CEO, Sorin Boza.

Pe termen scurt memorandumul vorbește despre un împrumut de la Ministerul de Finanțe pentru achiziția certificatelor de CO2, un împrumut pe care Sorin Boza spune că CEO îl va restitui care pe orice împrumut de la bănci.

Pe termen mediu și lung, memorandumul setează o țintă principală pentru reducerea emisiilor de carbon.

Citește și: Economia SUA a creat 266.000 noi locuri de muncă în noiembrie, maxim al ultimelor 10 luni

"Un target pe care-l putem atinge doar prin realizarea unui mix propriu, scoțând grupuri pe cărbune și venind în contrapartidă cu grupuri pe gaz", spune Boza.

CE Oltenia ar urma de asemenea să costruiască trei parcuri fotovoltaice de câte 100 de MW fiecare și să crească capacitatea de producție a două microhidrocentrale aflate în patrimoniul CEO, pe lângă convertirea termocentralei pe cărbune Craiova 2 pe gaze.

"Avem investiții în retehnologizarea a două microhidrocentrale pe care complexul le are deja și (trebuie) doar crescută capacitatea acestor microhidrocentrale. Deci este un program amplu care îi va oferi Complexului Energetic Oltenia, la final, o stabilitate și o direcție spunem noi corectă bazându-ne pe ideea aceasta de decarbonare, până în momentul în care cărbunele va fi eliminat, după anul 2035", arată Boza.

Documentul are în spate analize de adecvanță ale CEO și sistemului energetic național (SEN), analize de buget, de cash-flow, cifre pe care directorul CEO le consideră sustenabile.

El a refuzat să ofere detalii despre costul investițiilor, spunând că o va face după adoptarea memorandumului.

"La nivel european, toate țările care au energie pe cărbune și-au definit o perioadă de tranziție, Polonia care are 70% energie pe cărbune, Germania… până în momentul în care cărbunele va dispărea complet. Această perioadă de tranziție trebuie strâns legată de un program de reindustrializare a acestor zone. Sunt zone monocolor, monoindustriale, cum este Gorjul, în care trebuie să gândim procesul în ansamblu. Ce vom face cu aceste zone în 15 ani când cărbunele va ieși complet. Asta este parte din acest memorandum", mai spune Sorin Boza.

Boza, unul dintre autorii programului, a purtat discuții informale săptămâna trecută la Bruxelles pentru a se asigura de susținerea planului de acțiune elaborat pentru CEO.