Autorităţile din statul australian New South Wales se aşteaptă la condiţii 'foarte periculoase' de incendii de vegetaţie

Autor: Roxana Ghiorghian
Publicat: 09-12-2019 12:46

Pompierii şi autorităţile din statul australian New South Wales (NSW) se pregătesc pentru condiţii ''foarte periculoase'' de incendii de vegetaţie, marţi, în timp ce zeci de focare sunt în continuare active, au anunţat autorităţile citate luni de agenţia DPA, potrivit Agerpres.

După ce duminică şi luni o îmbunătăţire a condiţiilor meteorologice a oferit oportunitatea de a desfăşura operaţiuni importante de controlare a incendiilor de vegetaţie, prognozele indică o înrăutăţire a vremii, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius, vânt mai intens şi umiditate scăzută. 

Premierul NSW, Gladys Berejiklian, a declarat că marţi va fi o zi ''foarte periculoasă'' din cauza vremii foarte călduroase şi a vântului. ''Această combinaţie, după cum ştim, a fost letală în ultimele câteva luni'', a spus luni în faţa reporterilor, în Sydney. 

Un reprezentant al Serviciului Rural de Pompieri (RFS) din NSW, Shane Fitzsimmons, a declarat că aceste condiţii ar putea să nu fie la fel de dramatice ca cele de luna trecută, când în acest stat australian a fost declară stare de urgenţă. ''Dar cu siguranţă va fi o altă zi dificilă, mai ales ţinând cont de amploarea şi complexitatea acestor incendii şi de proximitatea faţă de zone cu construcţii şi populate", a spus el reporterilor. 

Ulterior, Fitzsimmons a precizat pe Twitter că în prezent există 87 de incendii active pe 2,1 milioane de hectare de teren, într-un perimetru de 11.095 de kilometri.

Citește și: Australia: Peste 2.000 de koala ar fi pierit în incendii

Potrivit autorităţilor, flăcările au mistuit 2,7 milioane de hectare de teren în estul Australiei de la debutul sezonului de incendii de vegetaţie, la începutul lunii octombrie. 

În nouă zone din NSW a fost impusă o interdicţie totală de foc, marţi, inclusiv în Sydney şi în suburbiile sale. 

Pompierii continuă operaţiunile de stingere a unui aşa-numit ''mega-focar'', la nord-vest de Sydney, după ce mai multe incendii de vegetaţie au fuzionat săptămâna trecută. 

Duminică, un nor toxic de fum a învăluit capitala Australiei, Canberra. Experţii în sănătate publică au atras atenţia locuitorilor din Sydney şi din alte regiuni afectate de incendii că este posibil ca episoadele de poluare atmosferică să se agraveze, după ce oraşul a fost afectat şi sâmbătă de fum. 

Peste 700 de case au fost distruse şi şase persoane au murit din luna septembrie, când a început criza. Deşi bilanţul victimelor este mai mic decât în 2009, când circa 200 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma incendiilor, amploarea zonelor devastate de flăcări în acest an este incomparabilă cu cea din anii anteriori.