ULTIMĂ ORĂ Lia Savonea SE APĂRĂ la final de mandat: Măsurile au vizat stoparea tendințelor de influențare sau de afectare a actului de justiție

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 10-12-2019 12:26

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, a spus, marți, la bilanțul finalului de mandat, că hotărârile luate de CSM în perioada în care s-a aflat în conducere nu sunt perfecte, dar „sunt substanțiale și perfectibile”, conform Mediafax.

Citește și:  Gheorghe Dincă, noi MĂRTURII ȘOCANTE despre violurile din casa sa: Luiza Melencu l-a bătut pe Ștefan Risipițeanu

„Activitățile realizate și măsurile adoptate în consiliu în cursul anului 2019 nu sunt perfecte, dar sunt substanțiale și perfectibile. Fără să poată rezolva deodată toate problemele cu care se confruntă sistemul judiciar român acestea au fost menite să constituie premize pentru îmbunătățirea calității justiției ca serviciu public, dar și a percepției asupra activității sistemului judiciar. (...) Mecanismele apărării independenței, imparțialității și reputatției magistraților au vizat stoparea tendințelor de influențare sau de afectare a actului de justiție și de corectare a unor percepții publice eronate. Consiliul a urmărit adoptarea măsurilor necesare în scopul consolidării independenței justiției, asigurării condițiilor pentru desfășurarea activității instanțelor și parchetelor, a responsabilizării magistraților”, a spus Lia Savonea, la finalul mandatului.

Conform sursei citate, în 2019, cât timp Lia Savonea s-a aflat la conducerea CSM, consiliul a adoptat 12 acte normative secundare, regulamente și metodologii prin hotărâri de plen sau secții.

„Cooperarea și acțiunile de conlucrare cu celelalte instituții ale statului au constituit și în acest an acțiuni menite să asigure promovarea intereselor sistemului judiciar, în scopul asigurării unui act de justiție corespunzător. Unul dintre principalele obiective ale Consiliului l-a constituit și în anul 2019 asigurarea necesarului de resurse umane pentru buna desfășurare a activității la nivelul instanțelor și parchetelor. În acest scop, au fost organizate concursurile de admitere, de absolvire a INM, de capacitate pentru judecătorii și procuroii stagiari. Consiliul s-a implicat activ și în mai multe proiecte publice, cu fonduri europene, importante pentru autoritatea judecătorească”, a adăugat sursa citată.

Lia Savonea a fost un președinte controversat al CSM. De-a lungul anului, a avut schimburi de replici cu minsitrul Justiției de la acea dată, Ana Birchall, și chiar a sesizat judecătorii constituționali cu privire la acțiunile lui Birchall. Savonea a acuzat-o pe fosta șefă a Justiției de „ingerință gravă în activitatea de urmărire penală desfășurată de procurori” și de „acte de subminare a independenței justiției din România”.

Pe de altă parte, Savonea a fost acuzată de alți membri ai CSM că și-a îndeplinit atribuțiile în mod defectuos. Un număr de șapte magistrați din Consiliu au cerut revocarea sa din funcție susținând că Lia Savonea a avut acuzații tendențioase la adresa colegilor și a generat stări conflictuale cu ministrul Justiției.

Plenul CSM votează la ora transmiterii acestei știri noua conducere a Consiliului. Din partea Secției pentru judecători candidează pentru funcția de președinte Nicoleta Țînț, iar din partea Secției pentru procurori candidează Tatiana Toader, pentru poziția de vicepreședinte.

La ședința CSM a participat și președintele Klaus Iohannis.

Tot marți, de la ora 14.30, în plenul CSM se va lua în discuție și validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorului şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi numirea candidatului admis în funcţia de procuror şef al Secţiei, respectiv Adina Florea. Ținând cont că procurorul Adina Florea a făcut o cerere de retragere din funcție, se va lua act de acest fapt.