Florin Jianu: 'Să sune ministrul Finanţelor la UiPath, îi dau ei soluţii pentru digitalizarea instituţiilor statului'

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 16-12-2019 12:29

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a precizat luni că i-a recomandat ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu, să contacteze instituţional compania UiPath, lider mondial în domeniul automatizării robotice, pentru a contracta variante de soluţii pentru digitalizarea instituţiilor publice româneşti, potrivit Agerpres.

"Am avut o întâlnire vineri cu ministrul de Finanţe şi i-am expus încă o dată această importanţă a digitalizării. I-am zis că noi avem un unicorn (companie evaluată la peste 1 miliard de dolari, n.r.) din România, UiPath, care lucrează cu 150 de agenţii guvernamentale din toată lumea şi cu niciuna din România. Vă daţi seama că ei pot veni cu o soluţie, e făcută pachet, pe care cele 150 de agenţii guvernamentale din toată lumea cu siguranţă au implementat-o undeva în lumea asta, şi poate să vină cu o soluţie-pachet, e o companie românească, puneţi mâna pe telefon, ca ministru de Finanţe, sunaţi-l pe preşedinte, că e român (Daniel Dines, n.r.), aveţi o întâlnire şi vedeţi ce anume se întâmplă", a declarat Florin Jianu.

Vezi și: Prim-ministrul Orban face anunţul aşteptat: Legea bugetului de stat, prin angajarea răspunderii Guvernului dacă PSD nu face pe placul PNL

Preşedintele CNIPMMR a estimat că digitalizarea ar trebui considerată proiect de siguranţă naţională, în contextul în care în prezent România poate ajunge în lumea a patra la nivel mondial în acest domeniu.

"Digitalizarea, în opinia noastră, ar trebui trecută la proiecte de siguranţă naţională, să le ducem în sfera siguranţei naţionale. Nu ne dăm seama cum de fapt România poate să piardă o bătălie globală dacă nu începe foarte, foarte rapid să se alinieze. N-o să mai vorbim curând de lumea a doua, ci de lumea a treia, a patra, pentru că acest proces al digitalizării e preluat şi dus foarte rapid de ţări într-un mod extrem de avansat, şi dacă noi nu îl stabilim ca proiect de siguranţă naţională, dus în CSAT şi discutat - noi întotdeauna ne gândim că în CSAT sunt numai chestiuni legate de Armată, n-au neapărat legătură cu economia, ba nu: economia e siguranţa naţională numărul 1 în acest moment", a apreciat Florin Jianu.