Președintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, prezintă scuze premierului finlandez, după o remarcă a ministrului de Interne

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 16-12-2019 22:08

Președintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, i-a cerut luni scuze premierului Finlandei, Sanna Marin, după ce ministrul de Interne de la Tallinn, Mart Helme, a descris-o pe aceasta ca fiind „o vânzătoare” și i-a pus la îndoială capacitatea de a conduce țara, informează site-ul agenției de presă Reuters, potrivit MEDIAFAX.

Citește și: Se planuieste bugetul! Guvernul Orban critica dur o alta taxa!

Helme, liderul partidului Ekre, de extremă dreapta, a făcut duminică o declarație controversată la adresa premierului Finlandei și a Guvernului acesteia. „Vedem cum o vânzătoare a devenit prim-ministru și cum alți activiști de stradă și persoane fără educație au devenit membri ai Guvernului”, a declarat acesta în cadrul unei emisiuni difuzate de un post radio.

Comentariile ministrului de Interne i-au determinat pe reprezentanții opoziției să îi ceară acestuia demisia, în timp ce președintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, a discutat cu omologul său finlandez, Sauli Niinisto, transmițându-i scuze premierului și Guvernului.

Social-democrata Sanna Marin a vorbit în repetate rânduri despre faptul că a crescut într-o familie cu posibilități reduse și a fost casieră la un magazin înainte de a-și începe studiile universitare și de a intra în politică. „Sunt extrem de mândră de Finlanda. Iată cum un copil dintr-o familie săracă poate fi deveni educat și își poate atinge scopurile în viață. Iată că o casieră poate să devină prim-ministru”, a scris Marin pe Twitter.

Citește și: Noi norme ale UE se vor aplica in Romania! Ce categorie de romani va beneficia de plati mai ieftine?

Liderul opoziției din Estonia, Kaja Kallas, a declarat luni că ar urma să depună o moțiune în Parlament în cazul în care Helme nu va demisiona în urma acestor comentarii. Reuters notează că toate încercările de până acum în acest sens au eșuat.