A făcut rechizitorii cu personaje celebre, dar au picat în instanță: El e procurorul DNA care a câștigat 450.000 de euro

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 19-12-2019 02:00
Actualizat: 19-12-2019 00:08

Sorina Matei scrie despre procurorul DNA Claudiu Constantin Dumitrescu, în prezent procuror şef serviciu al Secţiei a II-a din Direcție, Serviciul de combatere a infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale UE. Conform informațiilor oficiale prezentate chiar de DNA, procurorul Dumitrescu a beneficiat, de când se află în DNA, de venituri, decontare contravaloare chirie, indemnizaţii de încadrare, sporuri, prime de vacanţă, prime lunare/anuale, indemnizaţii de hrană, drepturi salariale restante în valoare totală de 2.114.195 lei. Adică 449.828 euro din bani publici, scrie Matei pe blogul său.

Claudiu Constantin Dumitrescu, ca procuror şef de secţie în DNA, este cel care a confirmat, de-a lungul timpului, “sub aspectul legalităţii şi temeiniciei” mai multe dosare celebre în care judecătorii au dispus achitări definitive ca, de exemplu, speţele Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta, Toni Greblă, Dan Motreanu, George Scutaru sau Cristian David.

Citește și: Vești de ultimă oră- Toți românii cu credite sunt vizați

Potrivit răspunsului DNA, până în iulie 2019, procurorul DNA, Claudiu Constantin Dumitrescu a beneficiat de următoarele beneficii materiale din bani publici:

decontare contravaloare chirie – 126.884, 84 lei (26.996 euro)

drepturi salariale- 1.619.335 lei (344.539 euro)

drepturi salariale restante, câştigate în instanţă (sporuri)- 302.758 lei (64.416 euro)

cheltuieli transport- 54.395, 60 lei (11.573 euro)

cheltuieli delegare- 3.892,42 lei (828 euro)

călătorii gratuite- 4.029,50 lei (857 euro)

vouchere de vacanţă- 2900 lei (617 euro)

Citește și: Florin Cîțu a vorbit despre creșterea economiei României- Cum va fi posibil acest lucru

Sorina Matei spune că Dumitrescu a fost apropiat, de-a lungul timpului, de Victor Ponta, dar și de mai mulți actuali şi foşti şefi din SRI. Claudiu Dumitrescu şi-a construit “faima” pe instrumentarea dosarului de corupţie la nivel înalt “Caltaboşul”, pe dosarul Brădişteanu (achitare) sau pe speţa “Valiza”. Ulterior, Claudiu Dumitrescu a ocupat mai multe funcţii de conducere în DNA şi chiar a candidat şi pentru şefia DNA.

Ca procuror şef şecţie în DNA, care “verifica sub aspectul legalităţii şi temeiniciei” rechizitoriile DNA, Claudiu Constantin Dumitrescu a confirmat, printre altele, următoarele speţe în care DNA a obţinut achitare definitivă în instanţă: Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu, Dorin Marian, Cristian David, Toni Greblă, Silvian Ciupercă, Dan Motreanu, George Scutaru etc.

Citește și: Mihai Fifor recționează după ce Guvernul și-a angajat răspunderea pe Buget: ‘Avem nevoie de buget dezbătut în Parlament și nu de unul făcut pe genunchi’ .

În aceste condiţii, în iulie 2019, Claudiu Dumitrescu, alături de Cătălin Borcoman, rudă a fostei şefe DNA, Laura Codruţa Koveşi, şi Daniel Horodniceanu, a fost selectat de fostul ministru al Justiţiei, Ana Birchall, să fie procuror european.

În ultima declaraţie de avere postată atât pe siteul ANI cât şi pe site-ul DNA, în 2017, Claudiu Dumitrescu susţinea că are un salariu de 12.722 lei pe lună, soţia sa lucrând la DGFP Prahova.

Citește și: Vești de ultimă oră- Toți românii cu credite sunt vizați .