SUA preia la 1 ianuarie de la Franţa preşedinţia Grupul celor Șapte

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 01-01-2020 08:10

SUA preia la 1 ianuarie de la Franţa preşedinţia Grupul celor Șapte (G7), pentru un mandat de un an de zile, până pe data de 31 decembrie 2020, statele membre deţinând pe rând preşedinţia organizaţiei, al cărei principal domeniu de activitate este ecomomia mondială, potrivit Mediafax.

Grupul celor Șapte (G7) reprezintă un forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii. Împreună, acestea, deși cuprind doar aproximativ 14% din populația lumii, însumează 60% din produsul intern brut la nivel mondial. De asemenea, ele totalizează aproximativ 72% din cheltuielile militare din lume, iar patru din cele șapte, adică Franța, Rusia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, dețin peste 95% din armamentul nuclear al lumii.

Citește și: Marcel Vela a EXPLODAT, în plină ședință a MAI: a CONCEDIAT pe loc un șef din Poliție

Președinția grupului se rotește anual în rândul țărilor membre, fiecare nou mandat începând cu data de 1 ianuarie. Ordinea rotației este: Franța, Statele Unite, Marea Britanie, Rusia (suspendată), Germania, Japonia, Italia și Canada.

Țara care deține președinția este responsabilă de planificarea și găzduirea unei serii de întâlniri la nivel ministerial, care au dus la un summit la jumătatea anului la care au participat șefii de stat şi de Guvern ai statelor membre. Președintele Comisiei Europene participă în mod egal la toate evenimentele din cadrul summit-ului.

Între 1997 și 2014, G7 a fost cunoscut ca Grupul celor Opt (G8), format din țările G7 plus Rusia. La 2 martie 2014, datorită implicării Rusiei în conflictul din Ucraina, celelalte șapte state membre (fără Rusia), împreună cu reprezentanții Uniunii Europene și ai Comisiei Europene au anulat participarea la summit-ul de la Sochi, din Rusia, și, în schimb, s-au întrunit la Bruxelles în formatul G7, excluzând efectiv Rusia din organizaţie. Conform comunicatului oficial: „În aceste condiții, nu vom participa la Summit-ul planificat să aibă loc la Soci. Vom suspenda participarea noastră la G-8, până când Rusia își va schimba atitudinea”.

Din 2014 încoace grupul G8 efectiv cuprinde șapte state și UE care a devenit al optulea membru.