Albania preia la 1 ianuarie de la Slovacia preşedinţia anuală a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 01-01-2020 08:13

Albania preia la 1 ianuarie de la Slovacia preşedinţia anuală a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care are ca scop menţinerea securitatăţii la nivel regional, potrivit Mediafax.

OSCE este cea mai mare organizaţie regională de securitate, contribuind la consolidarea păcii, democraţiei şi stabilităţii pentru mai mult de un miliard de persoane. OSCE este un for pentru dialogul politic la nivel înalt asupra unei game largi de aspecte de securitate şi un instrument regional cuprinzător pentru avertizare timpurie, prevenirea conflictelor, managementul crizelor şi reabilitarea post-conflict, vizând, în esenţă, creșterea încrederii între state, prin cooperare. Prin intermediul Instituţiilor sale specializate, al unităţilor de experţi şi reţelei de Misiuni din teren.

Citește și: Marcel Vela a EXPLODAT, în plină ședință a MAI: a CONCEDIAT pe loc un șef din Poliție

OSCE are competenţe în domenii variate, cu impact asupra securităţii comune: controlul armamentelor convenționale și măsuri de creștere a încrederii și securității; combaterea amenințărilor transnaționale; activități economice și în domeniul mediului; democratizare; promovarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, inclusiv a libertății mass-media, precum și a drepturilor persoanelor aparținând minorităţilor naționale.

Este formată din 57 de țări membre, din Europa, Caucaz, Asia Centrală și America de Nord, acoperind spațiul emisferei nordice "de la Vancouver la Vladivostok".

Organizația a fost creată în 1973 sub numele de Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa (CSCE). Negocierile privind crearea unei grupări de securitate europene datează încă din anii 1950, însă Războiul Rece a împiedicat obținerea unor progrese substanțiale până în noiembrie 1972 la Helsinki.