Jens Stoltenberg îşi amână vizita în Afganistan ca urmare a tensiunilor din Orientul Mijlociu

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 08-01-2020 18:20

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a amânat vizita pe care urma să o înceapă miercuri în Afganistan, unde avea prevăzută o întâlnire cu preşedintele afgan Ashraf Ghani, în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu, relatează agenţia EFE, relatează agerpres.

Stoltenberg a avut cu Ghani o convorbire telefonică în care şi-a manifestat regretul faţă de amânarea vizitei, decizie motivată de necesitatea ''gestionării recentelor evenimente din regiune'', urmând ca această vizită să fie reprogramată, a precizat într-un comunicat preşedinţia afgană.

NATO menţine în Afganistan o misiune de instruire, sprijin şi consiliere a forţelor de securitate afgane, formată din circa 8.000 de militari. Aproximativ 10.000 de soldaţi americani se află în Afganistan, ţară ce are o frontieră de circa o mie de kilometri cu Iranul.

Deşi prezenţa trupelor internaţionale în Afganistan este considerată de Iran o ameninţare la adresa securităţii sale, până în prezent Teheranul şi Kabulul au avut relaţii normale. După uciderea generalului iranian Qassem Soleimani într-un raid american în Irak, preşedintele afgan a asigurat că teritoriul ţării sale nu va fi folosit în nicio circumstanţă ca platformă pentru atacarea vreunei ţări.