VIDEO Justin Trudeau a ținut o conferință de presă în care a confirmat: 'Datele serviciilor secrete arată că avionul ucrainean a fost doborât de Iran'

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 09-01-2020 22:53
Actualizat: 09-01-2020 22:55

Canada a primit informaţii ale serviciilor secrete care arată că avionul de pasageri ucrainean prăbuşit în Iran a fost doborât de o rachetă lansată de armata iraniană, afirmă premierul canadian, Justin Trudeau.

"Avem informaţii ale serviciilor din surse multiple, inclusiv din partea aliaţilor şi propriilor servicii, iar aceste informaţii arată că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană. Poate că acest lucru s-a întâmplat în mod neintenţionat", a declarat Justin Trudeau, conform postului CTV şi publicaţiei National Post, informează mediafax.ro.

Citește și: Probleme mari pentru unul dintre liderii #Rezist: ‘Este un atentat la viața mea’

"Există evoluţii importante privind potenţialele cauze ale prăbuşirii, iar canadienilor trebuie să li se comunice aceste lucruri. Familiile victimelor canadiene vor răspunsuri, toţi canadienii vor răspunsuri. Eu vreau răspunsuri. Acest lucru înseamnă concluzii, tragere la răspundere, dreptate. Nu vom fi liniştiţi până nu le obţinem", a subliniat Trudeau.

Avionul de pasageri ucrainean probabil a fost doborât cu o rachetă lansată de artileria antiaeriană iraniană, afirmă oficiali militari americani, în timp ce Guvernul Marii Britanii exprimă "preocupare" privind această ipoteză.

Citește și: Blue Air lansează noi rute! Care sunt destinațiile și tarifele

Administraţia din Iran a respins speculaţiile că ar fi doborât avionul de pasageri ucrainean, catalogând aceste idei drept "fără sens".

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737–800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit după prăbuşirea aeronavei.

Citește și: Declarația care zguduie cazul Caracal: ‘Mai erau și alte fete. Se ocupă cu traficul de persoane’

Avionul se îndrepta spre Kiev, însă cei mai mulți– 138, potrivit premierului canadian Justin Trudeau- aveau escală în Kiev, iar destinația finală era Canada, potrivit BBC.

63 dintre victime aveau cetățenie canadiană, însă mulți alții considerau Canada ca fiind casa lor, cel puțin temporar.

Citește și: Marius Budai a răbufnit după declarațiile ministrului Muncii: Trecem de la austeritate la jigniri şi e din ce în ce mai grav .