Autoritățile iraniene le-au permis experților ucraineni să studieze cutiile negre ale avionului prăbușit lângă Teheran

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 10-01-2020 23:08

Experţii ucraineni aflaţi în Iran pentru a ancheta prăbuşirea unui avion de linie al companiei Ukraine International Airlines au obţinut de la autorităţile de la Teheran acces la cutiile negre, a anunţat vineri diplomaţia ucraineană, potrivit AFP.

"Echipa noastră a obţinut acces la cutiile negre. Intenţionăm să începem în curând reconstituirea conversaţiilor" care au fost înregistrate, a declarat ministrul ucrainean de externe Vadim Pristaiko într-o conferinţă de presă.

Pristaiko a precizat că anchetatorii ucraineni au parte de "cooperarea totală" a Teheranului şi "au acces deplin" la resturile avionului, la locul prăbuşirii şi la conversaţiile dintre piloţi şi turnul de control iranian, potrivit Agerpres.

Kievul a trimis circa 50 de experţi în Iran pentru a participa la ancheta asupra prăbuşirii, miercuri, a avionului Boeing 737 al Ukraine International Airlines cu destinaţia Kiev, care a făcut 176 de morţi, în principal iranieni şi canadieni, dar şi 11 ucraineni.

Drama a survenit la câteva ore după tirurile cu rachete executate de Iran împotriva a două baze utilizate de armata americană în Irak, ca reacţie la asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani cu câteva zile mai înainte într-un atac american.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a declarat vineri că avionul ucrainean a fost "probabil" doborât de o rachetă iraniană, precizând în acelaşi timp că SUA "vor lăsa ancheta să se desfăşoare, înainte de a trage orice concluzie definitivă".

Citește și: USR face o ofertă Guvernului! Cum ar putea fi finanțat Pilonul I de pensii

Canada, Marea Britanie şi Olanda au transmis de asemenea că Boeingul a fost fără îndoială doborât de o rachetă iraniană, în timp ce Teheranul dă asigurări că avionul "nu a fost lovit de vreo rachetă".

Şeful diplomaţiei ucrainene a mai spus vineri că "nu respinge nicio ipoteză". Dacă pista unei lovituri de rachetă se confirmă, Kievul va cere pedepsirea responsabililor şi plata de compensaţii, a adăugat el.

"Vom colecta mai întâi toate informaţiile şi apoi vom trage concluziile", a spus el, adăugând că îşi doreşte o anchetă "justă şi imparţială".

Anterior vineri, Kievul a confirmat că a primit "date importante" din partea Washingtonului despre catastrofă. Întrebat despre ce fel de date este vorba, Pristaiko a refuzat să precizeze, invocând că este vorba de "informaţii secrete".

Kievul a cerut de asemenea elemente de la Canada şi Marea Britanie care acreditează, în opinia acestora, teza unui tir cu rachetă.