Premierul albanez: TAP este unul dintre cele mai strategice proiecte din Europa

Autor: Roxana Ghiorghian
Publicat: 16-01-2020 12:29

Conducta Trans Adriatică (TAP), care are în vedere transportul gazelor azere în Europa, este unul dintre cele mai strategice proiecte din Europa, a declarat Edi Rama, premierul albanez.

El a subliniat că, pentru astăzi, proiectul TAP este mai mult de 90 la sută complet, a raportat Trend.

„Peste 90 la sută din lucrările la unul dintre proiectele majore pentru Europa însăși, în special Sud-Estul de care beneficiază și Albania a fost finalizat, datorită muncii fantastice a companiilor albaneze implicate în acest proiect”, a declarat Rama.

Proiectul TAP, în valoare de 4,5 miliarde de euro, este unul dintre proiectele energetice prioritare pentru Uniunea Europeană (UE). Proiectul prevede transportul gazelor din Shah Deniz din etapa 2 a Azerbaidjanului către țările UE.

Citește și: Azerbaidjan a exportat 12,5 mn de metri cubi de gaz anul trecut

Conectându-se cu conducta Trans Anatolian (TANAP) de la granița greco-turcă, TAP va traversa Grecia de Nord, Albania și Marea Adriatică înainte de a veni pe uscat în sudul Italiei pentru a se conecta la rețeaua italiană de gaze naturale.

Proiectul se află în prezent în faza de construcție, care a început în 2016.

Odată construită, TAP va oferi o rută de transport directă și rentabilă, care va deschide Coridorul vital al sudului, un lanț lung de 3.500 de kilometri care se întinde de la Marea Caspică până în Europa.

Acționarii TAP includ BP (20 la sută), SOCAR (20 la sută), Snam S.p.A. (20 la sută), Fluxys (19 la sută), Enagás (16 la sută) și Axpo (5 la sută).