Conferinţa internaţională de la Berlin, o etapă importantă pentru încetarea focului în Libia, spune preşedintele Erdogan

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 19-01-2020 10:59

Conferinţa internaţională de la Berlin constituie "o etapă importantă" pentru consolidarea acordului de încetare a focului din Libia, a declarat duminică preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan cu câteva ore înaintea începerii summitului dedicat statului nord-african, informează AFP, citată de Agerpres.

"Considerăm summitul de la Berlin drept o etapă importantă pentru consolidarea acordului de încetare a focului şi avansarea în direcţia unei soluţii politice. Speranţele născute din acordul de încetare a focului şi din summitul de la Berlin nu trebuie sacrificate pe altarul ambiţiilor celor care sunt adepţii vărsării de sânge şi ai haosului", a transmis presei preşedintele turc pe aeroportul din Istanbul, înainte de a se îmbarca la bordul unui avion având ca destinaţie Berlinul.

Citește și: După ce a descoperit că românii sunt LENEȘI, ministrul Muncii anunță RESETAREA ANOFM: A fost o perioadă de congrese

Erdogan şi-a reluat criticile la adresa Greciei, care l-a primit joi pe mareşalul Khalifa Haftar, omul forte din estul Libiei, susţinut îndeosebi de către Rusia. Grecia "joacă prost" pentru "a se răzbuna" că nu a fost invitată la summitul de la Berlin, consideră preşedintele turc.

Liderii principalelor ţări implicate în conflictul din Libia se reunesc duminică la Berlin sub egida ONU pentru a încerca să relanseze procesul de pace şi a evita situaţia în care războiul civil ar transforma această ţară în "a doua Sirie".

Cei doi principali protagonişti ai crizei din Libia, mareşalul Khalifa Haftar şi Fayez al-Sarraj, şeful guvernului de uniune naţională (GNA) recunoscut de ONU şi susţinut de Turcia, sunt aşteptaţi la Berlin, dar nu se vor aşeza la aceeaşi masă.