Curtea de Apel Alba Iulia își suspendă activitatea de săptămâna viitoare, ca urmare a nemulțumirilor legate de abrogarea legii pensiilor de serviciu

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 21-01-2020 17:45

Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Curții de Apel Alba Iulia a decis, marți, suspendarea activității, începând din 27 ianuarie, ca urmare a nemulțumirilor legate de abrogarea legii pensiilor de serviciu. Vor fi rezolvate doar cazurile urgente, anunță magistrații, anunță MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al Curții de APel Alba Iulia, Adunarea generală a judecătorilor s-a întrunit marți pentru „formularea unui punct de vedere relativ la iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenţei şi afectării statutului constituţional al judecătorilor”.

Citește și: Avocatul lui Dragnea răstoarnă situația, după ce Înalta Curte a respins eliberarea fostului lider PSD: Mai există cereri

Judecătorii au decis că eliminarea pensiilor de serviciu afectează independenţa judecătorului şi a justiţiei şi au hotărât suspendarea judecării cauzelor aflate pe rolul instanţei, cu excepţia cauzelor cu caracter urgent, începând cu data de 27 ianuarie 2020 până la respingerea de către Parlament a proiectului de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu.

În susținerea acestei hotărâri, magistrații au avut în vedere mai multe argumente legislative.

„Edificatoare în acest sens este jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României care în Decizia nr. 873/2010 a reţinut că principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu. De asemenea, prin Decizia anterioară nr. 20/2.02.2000 Curtea Constituţională a statuat, în esenţă, că ”, se mai arată în comunicatul Curții de Apel Alba Iulia.

Citește și: Solicitare urgentă către Ludovic Orban! Se cere ‘alungarea’ unui cunoscut ministru

Decizii similare au fost luate marți de Tribunalul Iași și de Curțile de Apel Craiova și Cluj