Grecia mizează pe o creştere a numărului de turişti în 2020

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 23-01-2020 23:30

Turismul, sector responsabil pentru un sfert din Produsul Intern Brut al Greciei, va creşte în 2020 în pofida loviturii dată anul trecut sectorului de colapsul touropeatorului britanic Thomas Cook, a declarat joi ministrul elen al Turismului, Harry Theocharis, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Într-un interviu acordat Reuters, Harry Theocharis a spus că în 2019 veniturile Greciei din turism au crescut cu 12-15% comparativ cu un nivel de aproximativ 16 miliarde euro în 2018, ca urmare a unei creşteri de 4-5% a sosirilor de turişti.

Aproximativ 33 milioane de turişti au vizitat Grecia în 2018, anul în care ţara a pus capăt celui de-al treilea program internaţional de asistenţă financiară.

Însă în luna septembrie a anului trecut, colapsul operatorului britanic Thomas Cook, cea mai veche firmă de turism din lume, a lăsat mii de turişti izolaţi în staţiunile din Grecia şi a dat o lovitură grea hotelierilor şi afacerilor din Grecia. Numai în insula Creta, Thomas Cook avea contracte cu aproximativ 70% din toate hotelurile din insulă şi în 2019 touroperatorul britanic a adus aproximativ 400.000 de turişti în Creta.

Citește și: Alina Gorghiu, strigăt de revoltă: În ce țară trăim! PSD a făcut un joc meschin!

Iniţial, impactul falimentului Thomas Cook asupra Greciei a fost estimat la 500 milioane euro iar efectele secundare urmau să fie resimţite şi în anul 2020, un subiect de îngrijorare pentru guvernul conservator care a preluat puterea în luna iulie.

Însă, Theocharis a spus că sectorul turismului a reuşit să găsească noi contracte şi să înlocuiască rezervările pierdute din cauza falimentului Thomas Cook. "În pofida suişurilor şi coborâşurilor, a surprizelor şi obstacolelor, 2019 ne-a recompensat cu rezultate pozitive. Suntem în situaţia de a privi cu optimism noul an iar Thomas Cook nu a provocat pagube. Ne aşteptăm ca 2020 să fie un an mai bun decât 2019", a spus Theocharis. Potrivit acestuia, ţinta Greciei pentru 2020 şi anii care vor veni este o creştere anuală de o cifră a sosirilor şi o creştere de două cifre a veniturilor.

Cu toate acestea, sectorul turismului este în continuare vulnerabil la riscuri care nu pot fi controlate de Guvernul de la Atena precum o recesiune în Europa sau turbulenţele din Orientul Mijociu, a spus Theocharis. De asemenea, schimbările climatice sunt o provocare pe termen lung, iar Grecia analizează impactul schimbărilor climatice, a adăugat oficialul elen.