Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi: 'Trebuie reconstruită şi perpetuată povestea statalităţii româneşti'

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 24-01-2020 16:56

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi şi al filialei PSD, Maricel Popa, a afirmat în Piaţa Unirii cu ocazia manifestărilor organizate la 161 de ani de la înfăptuirea Uniri Principatelor Române că trebuie reconstruită şi perpetuată povestea statalităţii româneşti, potrivit Agerpres.

"După ani în care drumul spre îndeplinirea acestei dorinţe a fost întrerupt de atitudinea marilor puteri de atunci ale Europei, venise vremea ca cei de o parte şi de alta a Milcovului să trăiască într-un singur stat, să fie o singură naţiune, condusă de un singur domn. La 24 ianuarie 1859, pentru prima oară, poporul a fost chemat să aleagă, cei care aveau puterea deciziei au ascultat vocea ţării. Dorinţa unui ideal de veacuri scria o nouă pagină a istoriei naţionale: ţărani, oameni simpli sau politicieni ai vremii alegeau cu unanimitate de voturi un singur domn: Alexandru Ioan Cuza. Gestul lor a fost socotit ca fiind "o sublimă prestaţie în contra hotărârii acelora care au vrut să fie despărţite Moldova şi Ţara Românească. Suntem datori ca, prin ceea ce vom face, să reconstruim şi să perpetuăm povestea statalităţii româneşti, pentru a putea privi cu demnitate în urmă, pentru a ne putea ridica la înălţimea idealului înaintaşilor noştri", a declarat Maricel Popa în faţa celor aproximativ 10.000 de persoane adunate în Piaţa Unirii.

Citește și: Românii și-au pierdut răbdarea! Klaus Iohannis s-a panicat

El a subliniat rolul semnificativ pe care l-au avut atât anul 1859 în istoria României moderne, cât şi unioniştii.

"Anul 1859, an de o însemnătate crucială pentru istoria noastră ca neam, anul în care s-a reînălţat însăşi naţionalitatea română, reprezintă punctul de plecare al statului naţional ce urma să se desăvârşească la 1918. Istoria nu trebuie uitată. De aceea, suntem datori să amintim că primele planuri de unire s-au făcut aici, la Iaşi, încă din anul 1856, când un grup de 21 de unionişti, în frunte cu Mihail Kogălniceanu şi Vasile Alecsandri, punea bazele actului istoric ce avea să se împlinească trei ani mai târziu. Începută la 5 ianuarie la Iaşi, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor, desăvârşită prin alegerea unanimă a acestuia şi în Ţara Românească, Unirea Principatelor Române este actul prin care, în această zi, poporul cel românesc, unit "în cuget şi simţire", a ales un domn şi a făurit o ţară", a spus Maricel Popa.