Emmanuel Macron va ajunge în iunie la Londra pentru conferi oraşului Legiunea de Onoare

Autor: Roxana Ghiorghian
Publicat: 01-02-2020 14:55
Actualizat: 01-02-2020 15:03

Preşedintele Emmanuel Macron va ajunge în luna iunie la Londra pentru conferi oraşului Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincţie acordată de statul francez, potrivit AFP, scrie news.ro.

Într-o scrisoare deschisă publicată sâmbătă de The Times of London, Macron a transmis: „Dragi proeteni britanici, părăsiţi Uniunea Europeană, dar nu părăsişi Europa”.

În 2020 se împlinesc 80 de ani de când generalul Charles de Gaulle a ţinut dramaticul discurs la Londra, în care îi îndemna pe francezi să reziste în faţa ocupaţiei naziste în timp ce aşteptau ajutorul britanicilor şi americanilor.

Citește și: Britanicii şi-au urat 'Brexit fericit!' în piaţa de lângă Parlament; Nigel Farage a fost primit ca un star rock

„Francezii ştiu ce datorează britanicilor, care au permis ca republica noastră să trăiască. Vin la Londra în iunie pentru a oferi oraşului Legiunea de Onoare, în semn de omagiu pentru imensul curaj a unui ţări întregi şi unui popor”, a mai scris Macron.

Preşedintele francez a adăugat în scrisoare că „Marea Britanie a fost un jucător central în Proiectul European, un jucător mult mai influent decât şi-au imaginat deseori chiar britanicii”.

Macron a recunoscut că incertitudinile din jurul Brexitului sunt departe de a fi lămurite. „Nu vom putea permite ca între noi să se dezvolte o concurenţă nocivă”.

Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, după 47 de ani.