Prima sesiune ordinară a Senatului din acest an a început cu intonarea Imnului Naţional

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 03-02-2020 17:14
Actualizat: 03-02-2020 17:19

Prima sesiune ordinară a Senatului din acest an şi a şaptea a legislaturii 2016 - 2020 a început luni, cu intonarea Imnului Naţional, potrivit Agerpres.

Din cei 136 de senatori şi-au anunţat prezenţa 97 de senatori.

Ca la începutul fiecărei sesiuni ordinare, va fi aleasă noua componenţă a Biroului permanent. Propunerile nominale pentru funcţiile de vicepreşedinte, secretar şi chestor repartizate se anunţă plenului Senatului de către liderii grupurilor parlamentare, lista candidaţilor propuşi fiind supusă în întregime votului senatorilor. Noul Birou permanent se aprobă cu votul majorităţii senatorilor prezenţi.

Biroul permanent este format din câte patru vicepreşedinţi, secretari şi chestori care se aleg la începutul fiecărei sesiuni şi din preşedintele Senatului, care se alege pentru întreaga sesiune.

Curtea Constituţională a României a decis, pe 22 ianuarie, că este neconstituţională alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului. După decizia CCR, el a declarat miercuri că îşi va asuma prerogativele pe care le are în acest moment până la publicarea în Monitorul Oficial al României a deciziei CCR în cazul său şi a motivării acesteia.

Citește și: Daniel Funeriu, un nou derapaj grav la adresa lui Tudor Gheorghe: ‘Când l-am atacat pe mizerabilul rapsod’

Preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, a subliniat luni, înainte de şedinţa de plen, că va căuta "soluţia cea mai bună" pentru ca începerea acestei sesiuni să nu fie dedicată unor bătălii politice sau personale pentru această funcţie.

PSD, cel mai numeros grup politic din Senat, îl susţine pentru această funcţie pe senatorul Titus Corlăţean, PNL pe Alina Gorghiu, iar USR pe Vlad Alexandrescu.

Potrivit Regulamentului Senatului, preşedintele Senatului este ales prin vot secret, cu buletine de vot, pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi.

De asemenea, în plen se anunţă conducerile fiecărui grup parlamentar.