Istoricii au criticat un raport al Partidului Libertăţii din Austria asupra trecutului său nazist

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 03-02-2020 17:42

Mai mulţi istorici au criticat luni un raport al Partidului Libertăţii din Austria (FPÖ, extrema-dreaptă) asupra propriei istorii, considerând că este o relatare incompletă a legăturilor sale naziste şi duce lipsă de rigoare academică, relatează DPA, potrivit AGERPRES.

"Nu este un raport academic, ci un +ghiveci+ de opinii individuale", a declarat istoricul Oliver Rathkolb de la Universitatea din Viena.

Citește și: Problemele Boeing BUBUIE și în curtea Ryanair: 200 de milioane de pasageri ar putea rămâne la sol!

Istoricul austriac Margit Reiter a spus că raportul este incomplet asupra legăturilor naziste ale partidului, adăugând că "şterge aproape complet trecutul mai recent al FPÖ".

Reiter a adăugat că legăturile politicienilor de frunte precum Heinz-Christian Strache, fost preşedinte FPÖ, care a fost acuzat de corupţie în mai, nu au fost tratate corespunzător în raport.

FPÖ a comandat studiul anul trecut după ce a fost acuzat de antisemitism şi legături cu grupuri de extrema dreaptă. Raportul concluzionează că partidul a renunţat la apropierea sa iniţială de aceste grupuri extremiste şi că acum este un partid la fel ca oricare altul.

Citește și: Epidemia de coronavirus închide economia Chinei pentru restul lumii - Wall Street Journal

La rândul său, Gerhard Baumgartner, şeful Centrului de Documentare al Rezistenţei din Austria, şi-a exprimat dezacordul puternic, declarând că relativizarea a înlocuit negarea ca strategie a partidului.