Kelemen Hunor pornește RĂZBOIUL cu Orban :Avocatul Poporului trebuie sesizat dacă apare OUG pe anticipate în Monitorul Oficial

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 06-02-2020 15:45

Kelemen Hunor joacă tare. Șeful UDMR a declarat, joi, după consultările de la Cotroceni, că dacă OUG privind organizarea anticipatelor înainte de termen apare publicată în Monitorul Oficial , trebuie sesizat Avocatul Poporului. Kelemen Huhor mai spune și că dacă nu apare această OUG, Parlamentul poate fi dizolvat pe 6 iulie, după ce Guvernul e respins de două ori.

Citește și: Traficanți luați cu ASALT de trupele speciale: 14 DESCINDERI în București

„Trebuie clarificat când se pot organiza anticipatele. În aceeași zi cu localele, noi zicem că nu e consituțional. Dacă apare această OUG, trebuie sesizat Avocatul Poporului și să așteptăm decizia Curții. Dacă nu, dacă mergem pe termenul extins, de 60 de zile, când poate fi dizolvat Parlamentul, înseamnă că pe 6 aprilie poate fi dizolvat Parlamentul, dacă de două ori va fi respins Guvernul”, a spus Kelemen Hunor.

Acesta a zis că în cazul în care OUG nu e publicată în Monitorul Oficial, iar alegerile anticipate vor trebui organizate după legea în vigoare, cu termenul de 90 de zile de la dizolvarea Parlamentului, cel mai devreme, alegerile ar putea avea loc pe 5 iulie.

„Dacă așteptăm 90 de zile, cel mai repede de 5 iulie pot fi organizate anticipatele. Trebuie să vorbim de calendar, că dacă zicem doar dorim dorim și nu știm când, cum și în ce mod.... Sigur, se poate și pe 5 iulie să le organizăm, nu ar fi o catastrofă, nu ar fi o tragedie, dar lucrurile trebuie discutate și să vedem cine sunt cei care susțin un astfel de calendar și o procedură”, a motivat el..

Kelemen Hunor a subliniat schimbările dese de Guvern ale României.

„Eu de luni de zile argumentez pentru anticipate, pentru că în opt ani am consumat nouă guverne, dacă facem calculele de la demiterea Guvernului Ungureanu. Înseamnă că nu se poate proiecta ceva temeinic, nu se pune problema să pui și în executare”, a precizat el.

Ludovic Orban a afirmat, joi, că cele 25 de Ordonanțe de Urgență adoptate în ședința Executivului de marți seară vor fi publicate în Monitorul Oficial, deși există „voci” care spun contrariul, pentru că că Guvernul a fost demis.

Guvernul a adoptat, marți seara, o ordonanță de urgență pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen, care prevede, printre altele, posibilitatea votării la orice secție, indiferent de domiciliu, dar și dublarea numărului de parlamentari în Diaspora.

Totodată, Guvernul PNL a intervenit și asupra termenului pentru convocarea alegerilor anticipate, care e redus la 50 de zile de la dizolvarea Parlamentului, față de 90, cum prevde legislația actuală.