Un roboțel îmbrăcat în costum popular românesc a dirijat pe scena Teatrului Național Cluj-Napoca

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 06-02-2020 23:01

Un roboțel îmbrăcat în costum popular românesc „a dirijat”, joi seară, pe scena Teatrului Național Cluj-Napoca, pentru prima dată în România, un concert caritabil în care au cântat soliștii trupelor Voltaj, Hara și Semnal M, potrivit Mediafax.

Călin Baidoc, fondatorul firmei care a realizat roboțelul, a declarat, joi, la concertul „Poți să visezi, poți să faci”, organizat pentru copiii bolnavi de cancer, că roboțelul poate să dirijeze trei stiluri de muzică.

„Roboțelul, partea de jos, l-am importat din Danemarca, iar partea de sus am proiectat-o noi și am realizat-o la o imprimată 3D, costul ridicându-se la 55.000 de euro. S-a plictisit să lucreze doar în industrie, astfel că ne-a zis că vrea să facă ceva mai frumos. L-am îmbrăcat în costum popular românesc, l-am învățat să salute, să dea mâna și să dirijeze, prima oară în România, trei stiluri de muzică – simfonică, rock și tradițională la concertul caritabil Poți să visezi, poți să faci, organizat pentru copiii bolnavi de cancer. Pentru că este la început, roboțelul l-a secondat pe dirijorul Răzvan Metea, de la care va învăța pe baza inteligenței artificiale și a softurilor cu care este dotat”, a spus Baidoc.

Dirijorul Răzvan Metea, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, a afirmat că experiența a fost interesantă. „E prima oară când dirijez alături de un roboțel, nu am mai făcut așa ceva”, a spus Metea.

Citește și: Cristian Tudor Popescu a explodat la adresa lui Moise Guran: Capacitate intelectuală scăzută

Solistul trupei „Hara”, Flaviu Buzilă, a declarat și el că roboțelul dirijor se descurcă foarte bine.

„Am întrebat dacă știe să cânte și cu vocea pentru că mă simțeam amenințat, dar apoi m-am liniștit. În spectacolul nostru, tehnologia vine în sprijinul emoției, iar orice inovație ne ajută și pe noi, prezența roboțelului motivând orchestra să cânte”, a spus Buzilă.

Pe scena Teatrului Național Cluj-Napoca au urcat Flaviu Buzilă, Călin Goia, Stefan Boldijar, soliștii trupelor Hara, Voltaj și Semnal M, dar și membrii Orchestrei Simfonice a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Un bilet la concert a costat 20 de lei, banii colectați urmând să fie direcționați către o asociație care se ocupă de copiii bolnavi de cancer.