Situația din Libia este departe de a se calma: Fayez al-Sarraj susţine că nu are un 'partener de pace'

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 16-02-2020 08:06

Şeful guvernului de uniune naţională libian (GNA) recunoscut de ONU, Fayez al-Sarraj, a deplâns sâmbătă faptul că nu are un 'partener de pace' pentru a găsi o soluţie la conflictul din Libia, cu referire la rivalul său, mareşalul Khalifa Haftar, transmite AFP preluat de agerpres.

Sarraj a estimat între altele că, la zece luni după debutul ofensivei forţelor lui Khalifa Haftar contra capitalei Tripoli, ţările care l-au susţinut pe omul-forte din estul Libiei ''au pierdut pariul'' crezând că favoritul lor îşi va atinge obiectivele.

''Noi nu avem un partener de pace'', a afirmat într-o conferinţă de presă Al-Sarraj, al cărui guvern se află la Tripoli. El a acuzat forţele lui Haftar că au încălcat în mod repetat încetarea focului introdusă pe 12 ianuarie la iniţiativa Rusiei şi a Turciei.

Fayez al-Sarraj a salutat, totuşi, adoptarea în această săptămână de Consiliul de Securitate al ONU a unei rezoluţii care solicită o încetare a focului ''durabilă''. Această rezoluţie este prima adoptată de Consiliul de Securitate după lansarea, la 4 aprilie 2019, a ofensivei mareşalului Haftar contra oraşului Tripoli.

Khalifa Haftar este sprijinit de Rusia, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Iordania, în timp ce GNA beneficiază de susţinerea Turciei.

Rusia este acuzată de mai multe luni că a susţinut transportul în Libia a mai multe mii de mercenari dintr-un grup privat apropiat de preşedintele rus, în sprijinul mareşalului Khalifa Haftar, însă Moscova a negat orice implicare.