Ludovic Orban salută Inițiativa celor Trei Mări: 'A fost practic anunțul acestei conferințe'

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 16-02-2020 23:05
Actualizat: 17-02-2020 05:59

Premierul interimar, Ludovic Orban, a declarat, într-un interviu acordat la Conferința de Securitate de la München, că salută Inițiativa celor Trei Mări (I3M), precizând că aceasta a apărut ca urmare a unor necesități de dezvoltare a infrastructurii de transport și energetice.

„A fost practic anunțul acestei conferințe (Conferința de Securitate de la München - n.red.), care arată, practic, angajamentul SUA în susținerea proiectelor din cadrul inițiativei celor Trei Mări, o inițiativă care, este adevărat, pe flancul Estic al Europei, dar parte din Europa și care este realizată, izvorâtă din niște necesități de dezvoltare a infrastructurii de transport și energetice și o serie de proiecte extrem de importante”, a spus Orban.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis MEDIAFAX, în cursul zilei de sâmbătă, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că Iniţiativa îşi menţine caracterul pragmatic, focalizat asupra implementării proiectelor de interes major pentru regiune şi pentru România.

Victor Ponta îl compară pe Ludovic Orban cu Viorica Dăncilă: Este diferență doar de pantofi între ei

„Iniţiativa celor Trei Mări a fost concepută pentru a răspunde nevoilor noastre esenţiale, la nivel regional, şi pentru a contribui la accelerarea dezvoltării regiunii, prin stimularea conectivităţii dintre statele participante. (...). Summitul de la Bucureşti, găzduit cu succes în 2018 de Preşedintele României Klaus Iohannis, a contribuit în mod substanţial la dezvoltarea şi cristalizarea obiectivelor Iniţiativei, iar setul de instrumente validate atunci a fost menit să faciliteze şi să accelereze implementarea proiectelor majore de interconectare din regiune. Astăzi putem spune, în mod cert, că Iniţiativa avansează solid şi începe să producă rezultate”, a declarat la Munchen ministrul Bogdan Aurescu.

I3m este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, care reuneşte cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică şi Neagră (Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia). Iniţiativa are ca obiectiv creşterea convergenţei şi a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone şi state membre ale UE, prin creşterea interconectivităţii în regiune, în domeniile energiei, transporturilor şi celui digital.

Principiile de bază ale Iniţiativei celor Trei Mări sunt: promovarea dezvoltării economice, creşterea coeziunii la nivel european şi consolidarea legăturilor transatlantice.