ALERTĂ CSM reacționează, după declarațiile lui Cătălin Predoiu: 'Sunt nejustificate și regretabile. Solicităm prudență și reținere în discursul public'

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 19-02-2020 17:48
Actualizat: 19-02-2020 17:59

Judecătorii din CSM au decis să ia atitudine, după declarațiile lui Cătălin Predoiu de la audierile din comisiile parlamentare pentru funcția de ministru al Justiției. Magistrații spun că afirmațiile ministrului propus sunt ”nejustificate și regretabile” și solicită Parlamentului și Guvernului ”prudență și reținere în discursul public” la adresa magistraților.

Cătălin Predoiu a afirmat, la audierea din comisiile de specialitate, că ministerul pe care îl conduce trebuie să plătească, în următorii patru ani, aproape 400 de milioane de euro pentru drepturile salariale ale magistraţilor care şi-au recuperat în instanţă sporurile.

”Având în vedere faptul că în ultima perioadă de timp asistăm la o adevărată campanie concertată derulată împotriva corpului profesional al judecătorilor de către celelalte două puteri, legislativă şi executivă, cu referire la veniturile acestora, respectiv pensii, salarii şi alte drepturi bănești, Secția pentru judecători formulează următoarele precizări în vederea corectei informări a opiniei publice:

Veniturile judecătorilor în sens larg decurg din lege şi reprezintă reflectarea corectă a rolului pe care îl îndeplinesc într-o societate democratică prin raportare atât la îndatoririle şi restricțiile impuse acestora de-a lungul întregii cariere, cât şi la importanța activității desfășurate pentru echilibrul puterilor în stat şi respectarea drepturilor şi libertăților tuturor cetățenilor.

Citește și: Moise Guran iese la atac: Așa greu de spus devine adevărul, atunci când intri la guvernare?

Sumele de bani reprezentând restanțe salariale cuvenite judecătorilor sunt consecința directă a sancționării prin hotărâri judecătorești definitive a încălcărilor repetate ale legislației în domeniul salarizării de către Ministrul Justiţiei - în calitate de ordonator principal de credite - şi a eșalonărilor pe perioade foarte mari de timp a plății acestora.

În condițiile în care problemele grave de personal şi de infrastructură cu care se confruntă instanțele de la toate gradele de jurisdicție din țară sunt constant ignorate de către cei care au atât obligația, cât şi mijloacele de a le rezolva, considerăm că atacul la adresa judecătorilor este lipsit de orice substanță şi are ca unic scop antagonizarea societății faţă de aceştia. Acest lucru reprezintă un adevărat atentat la independența justiției.

Citește și: Apropiatul lui Liviu Dragnea a făcut anunțul: Revine în Partidul Social Democrat!

În aceste circumstanțe, Secția reține că declarațiile Ministrului Justiției din data de 18.02.2020, formulate cu ocazia audierilor derulate în cadrul comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, sunt nejustificate și regretabile.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii solicită atât Ministrului Justiției, cât și celorlalte două puteri legislativă şi executivă, prudență și reținere în discursul public la adresa corpului profesional al judecătorilor și intensificarea eforturilor în sensul identificării soluțiilor ce se impun pentru rezolvarea problemelor reale care afectează sistemul de justiție şi în mod direct pe toți justițiabilii.

Citește și: Ultimă oră! Decizia comisiilor reunite de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat cu privire la Violeta Alexandru .