Gafa făcută Valer Dorneanu după decizia CCR - Toni Neacșu l-a dat de gol: 'Devenim curând cu toții constituționaliști, asta dacă ne lasă coronavirusul'

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 26-02-2020 14:27
Actualizat: 26-02-2020 18:03

Președintele CCR Valer Dorneanu a făcut „o mică gafă” zilele trecute când a declarat, într-o intervenție telefonică la Antena3, că decizia instituției pe care o conduce nu îi indică preşedintelui Klaus Iohannis pe cine să desemneze în funcţia de prim-ministru. Dezvăluirea aparține lui Toni Neacșu, care punctează că articolul 101 alin 3 din Constituție la care a făcut trimitere Dorneanu „nu există”.

Primele declarații ale italianului depistat cu coronavirus la întoarcerea din România

„Criza politica de la noi are si partea ei buna: o sa invatam cu totii pe de rost textele din Constitutie! Nici nu e greu, pentru ca nu are decat 156 de articole. Devenim curand cu totii constitutionalisti, asta daca ne lasa coronavirusul.

Totusi, presedintele CCR a facut si o mica gafa in interventia sa publica.
Articolul pe care s-a pronuntat curtea este art. 103 alin. 3 din Constitutie, iar nu art. 101 alin. 3, care nu exista.
Art 101 se refera la indemnizatia presedintelui. Cu privire la investirea Guvernului exista doar doua articole: art. 103 (Investitura) si art. 85 alin. 1 (Numirea Guvernului)”, scrie avocatul Toni Neacșu pe Facebook.

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, Valer Dorneanu a oferit câteva explicaţii în legătură cu decizia CCR prin care s-a constatat existenţa unui conflict juridic între preşedinte şi Parlament în legătură cu desemnarea liderului PNL pentru un nou mandat de premier.

„Din păcate, ori economia comunicatului nostru nu a fost bine înţeleasă, ori există şi la unii tendinţa de a răstălmăci decizia noastră. Vreau să precizez că sunt mulţumit de remarcile preşedintelui României, care a spus că aşteaptă decizia Curţii Constituţionale şi după aceea va face observaţii şi va lua hotărâri. Nu ştiu de unde s-a înţeles că noi, în decizia noastră, ne-am pronunţat că preşedintele nu putea să-l desemneze pe primul-ministru Orban sau că preşedintele nu are voie să aleagă şi să desemneze candidat pentru funcţia de prim-ministru orice altă persoană. Ceea ce am spus noi este următorul lucru: potrivit articolului 101, alin. 3 din Constituţie, preşedintele, în caz de criză, după căderea unui guvern, propune Parlamentului un candidat de prim-ministru, o persoană, dacă nu există un partid majoritar, care să fie degajată de dialogul dintre preşedinte şi partidele politice, dialog care să indice o persoană capabilă să coaguleze o majoritate parlamentară, care să formeze guvernul”, a spus Dorneanu.