PSA a anunţat că profitabilitatea sa a ajuns la un nivel record în 2019

Autor: George Traicu
Publicat: 26-02-2020 22:36

Grupul auto francez PSA a anunţat miercuri că profitabilitatea sa a ajuns la un nivel record în 2019, spre deosebire de rezultatele financiare raportate de majoritatea rivalelor, transmite Reuters pottrivit Agepres.

Grupul PSA, care deţine brandurile Peugeot, Citroen şi Opel, a compensat declinul livrărilor prin vânzarea de SUV-uri, mai scumpe, ceea ce a sprijinit creşterea veniturilor. Marja operaţională a urcat anul trecut la nivelul record de 8,5%, în urma reducerilor de costuri.

Lansarea unor modele mai scumpe, inclusiv Citroen C5 Aircross, a ajutat la majorarea veniturilor cu 1%, la 74,7 miliarde de euro în 2019. Profitul net al PSA a crescut cu 13,2% anul trecut, la nivelul record de 3,2 miliarde de euro, iar compania a majorat dividendele pe 2019 la 1,23 euro pe acţiune, în creştere cu 58% faţă de nivelul din 2018.

Săptămâna trecută, rivala Renault a anunţat un plan drastic de economii pentru a pune capăt unui an 2019 marcat de primele sale pierderi nete din ultimul deceniu. Renault a înregistrat în 2019 o pierdere netă de 141 milioane de euro (faţă de un profit de 3,3 miliarde de euro în 2018), în timp ce vânzările totale au scăzut cu 3,4% în ritm anual, până la 3,753 milioane vehicule.

Anul trecut, grupul francez PSA şi compania italo-americană Fiat Chrysler Automobiles (FCA) au anunţat finalizarea acordului de fuziune cu caracter obligatoriu, care va crea al patrulea producător auto global, după Volkswagen, alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi şi Toyota. Entitatea combinată, cu o capitalizare bursieră de aproximativ 50 de miliarde de dolari, va avea vânzări anuale de aproape nouă milioane de vehicule.

Miercuri, şeful PSA, Carlos Tavares, a declarat că situaţia celor două grupuri auto este bună şi nu se aşteaptă la obstacole majore în calea fuziunii din partea autorităţilor de reglementare. Nu există planuri imediate pentru a schimba ceva în portofoliul de branduri ale entităţii combinate, a dat asigurări Tavares.

Recent, PSA a raportat un declin al vânzărilor pe plan global de 10% anul trecut, la 3,49 milioane de vehicule, faţă de de un nivel record de 3,88 milioane de unităţi în 2018, pe fondul reducerii cererii în China, Orientul Mijlociu şi Africa.