DEZVĂLUIRILE unui fost procuror general al Ucrainei: Ce acuzații îi aduce lui Joe Biden

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 28-02-2020 03:00
Actualizat: 28-02-2020 06:54

Un fost procuror general al Ucrainei l-a acuzat joi pe fostul vicepreşedinte american de "presiuni" într-o afacere judiciară care s-a aflat în centrul procesului de destituire a preşedintelui Donald Trump, în cele din urmă achitat, relatează AFP.

Viktor Şokin susţine că Joe Biden a "cerut în mod repetat" concedierea sa când era procuror în Ucraina, din februarie 2015 şi până în aprilie 2016. Aceste "presiuni" sunt, potrivit lui, legate de o anchetă derulată la momentul respectiv de parchetul pe care îl conducea, a declarat pentru AFP avocatul fostului procuror Oleksandr Teleşeţki.

Citește și: Lovitură de teatru în privința românului diagnosticat cu coronavirus: ‘În momentul de față, e sănătos’/Ar putea fi lăsat la domiciliu

Această anchetă viza compania de gaze ucraineană Burisma, din al cărei consiliu de supraveghere făcea parte şi Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte democrat, informează agerpres.ro.

Această afacere ucraineană a dus la procesul de destituire a lui Donald Trump în SUA, în care preşedintele american a fost acuzat de abuz de putere în folosul său politic personal.

Citește și: Omul Olguței Vasilescu răstoarnă ‘performanța istorică’ anunțată de Florin Cîțu: ‘Așa e în toată Europa’

Lui i s-a reproşat că a cerut Kievului să declanşeze o anchetă pentru corupţie privind activităţile lui Biden în Ucraina, pentru a-l compromite pe posibilul său adversar democrat în viitorul scrutin prezidenţial.

Donald Trump a fost în cele din urmă achitat la începutul lui februarie de către Senat.

Citește și: Nebunie creată de coronavirus! Acuze dure la adresa televiziunilor: ‘A golit un raft’

Viktor Şokin a depus plângere în Ucraina împotriva presupuselor "presiuni" ale lui Joe Biden şi un tribunal a dispus Biroului de anchetă ucrainean (DBR) să deschidă o anchetă în acest caz, potrivit lui Oleksandr Teleşeţki.

Potrivit avocatului, fostul procuror nu are totuşi "nicio dorinţă de a se amesteca în procesele politice sau în campania electorală" din SUA şi această plângere nu are "un caracter politic".

Citește și: Lovitură de teatru în privința românului diagnosticat cu coronavirus: ‘În momentul de față, e sănătos’/Ar putea fi lăsat la domiciliu

Contactat de AFP, DBR nu a fost în măsură să confirme deschiderea unei anchete.

Parchetul ucrainean a anunţat în octombrie anul trecut că vrea să reexamineze dosarele în care este implicat compania Burisma, pentru a stabili dacă există motive ca acestea să fie redeschise.

Citește și: Omul Olguței Vasilescu răstoarnă ‘performanța istorică’ anunțată de Florin Cîțu: ‘Așa e în toată Europa’

Amestecat fără voia în furtuna politică din SUA, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat în luna februarie că vrea să întoarcă pagina acestui scandal care a adus prejudicii relaţiei între cele două ţări.