Peste 1.300 de teze de doctorat au fost publicate, din cele 7.000 promise de Monica Anisie

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 04-03-2020 19:47

Ministerul Educației a publicat pe site peste 1.300 de teze de doctorat, a anunțat miercuri, în Parlament, ministrul Monica Anisie. Publicarea tezelor s-a făcut la cererea Ligii Studenților, iar cele care pot fi consultate sunt cele susținute din 2016 până în prezent și pentru care autorii și-au dat acordul pentru a fi publicate.

Tezele publicate pot fi consultate AICI

Ministerul Educaţiei a publicat 1.335 de teze de doctorat, după ce Liga Studenţilor a cerut publicarea tuturor tezelor de doctorat şi pedepse pentru sustragerea, distrugerea sau comercializarea lor. Reprezentanții Ligii spuneau că dacă se publică toate tezele de doctorat ar începe „o curăţenie generală în toate instituţiile de învăţământ”.

„M-am aplecat încă din decembrie asupra acestui fapt şi iată că astăzi (miercuri-n.r.), chiar în acest moment, puteţi intra pe site să vizualizaţi primele teze pe care noi le-am pus în transparenţă”, a spus Monica Anisie, la audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Citește și: Gigi Becali a rămas mască: Aşa ceva e inadmisibil. Şi tot Becali este vinovat, la integritate!

În luna februarie, ministrul Educaţiei a promis publicarea a peste 7.000 de teze de doctorat. Mai mult, Anisie anunţa că şcolile vor fi evaluate şi de evaluatori externi.

Liga Studenților Iași a solicitat, în februarie, Ministerului Educației Naționale publicarea tuturor tezelor de doctorat, nu doar a celor depuse în format electronic începând din 2016, precum și transmiterea unei adrese către toate universitățile prin care să se clarifice faptul că prin acest demers nu se încalcă prevederile Regulamentul European de Protecție a Datelor (REPD/GDPR) și nu se aduce nicio vătămare vieții private a deținătorilor titlurilor de doctor.

Citește și: Adrian Năstase este trist: Și știm, nimeni nu este sau nu a fost fără pată!

Totodată, organizația a cerut incriminarea comercializării de lucrări științifice, introducerea unor sancțiuni administrative pentru instituțiile care „pierd” sau „fac pierdute” lucrări de doctorat și înăsprirea regimului penal pentru sustragerea sau distrugerea lor.