Teama de coronavirus în instanţe: Avocaţii apelează la CSM pentru a măsuri de protecţie

Autor: Florin Pușcaș, Redactor
Publicat: 10-03-2020 20:37
Actualizat: 10-03-2020 21:32

În contextul măsurilor luate de Curtea de Apel București, la data de 9 martie 2020,  pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cauzate de virusul gripal COVID-19, Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) solicită Consiliului Superior al Magistraturii și aplicarea art. 215, alin. (1), teza a 2-a  Cod procedură civilă, potrivit căruia „lista cu procesele va cuprinde intervale orare orientative fixate pentru strigarea cauzelor”. Aceste măsuri ar trebui luate și în cazul proceselor penale, transmite UNBR.

Conform Comunicatului Curții de Apel București, „s-a recomandat completelor de judecată ca strigarea cauzelor și implicit a justițiabililor prezenți pentru ședința de judecată să se facă în etape,  pe loturi de 2-3 cauze, astfel încât să se evite aglomerarea în sălile de judecată și să se asigure, în același timp, publicitatea ședințelor de judecată. S-a recomandat completelor de judecată, ca prin intermediul jandarmilor responsabili de sala de judecată, să se îngrijească ca în timpul ședinței de judecată,  justițiabilii și avocații să păstreze între ei o distanță de cel puțin 1 m și 50 cm”.

"Considerăm că pentru evitarea aglomerației, inclusiv pe holurile instanțelor, ar trebui stabilite intervale orare pentru prezentarea justițiabililor și a avocaților, nefiind suficientă măsura strigării pe loturi de 2-3 cauze. Practic, această măsură îi protejează numai pe magistrați, în sala de judecată. Este nerealist să credem că jandarmeria poate asigura distanța de 1,50 m între justițiabili și între justițiabili și avocați pe holurile instanțelor, în condițiile în care cei mai mulți vor aștepta strigarea cauzei în incinta instanței", se arată într-un comunicat al UNBR.