Prins cu 100 de milioane de dolari ascunși, regele Juan Carlos al Spaniei are spatele asigurat: Parlamentul a refuzat să fie anchetat

Autor: George Traicu
Publicat: 10-03-2020 17:57
Actualizat: 10-03-2020 17:59

Parlamentul Spaniei a respins marţi o cerere a mai multor partide de a se deschide o anchetă împotriva fostului rege Juan Carlos, transmite Reuters. Este a doua oară în ultimii doi ani când legislativul de la Madrid refuză să accepte investigarea fostului suveran.

Partidul Unidas Podemos - care face parte din coaliţia guvernamentală alături de formaţiunea socialistă a premierului Pedro Sanchez - şi partide mici de extremă stânga au cerut o anchetă în urma unor informaţii publicate săptămâna trecută de ziarul elveţian La Tribune de Geneve. Cotidianul a scris că Juan Carlos a primit în urmă cu 12 ani, când era încă rege, 100 de milioane de dolari de la regele Arabiei Saudite, iar ulterior i-a dat 65 de milioane de dolari afaceristei Corinna zu Sayn-Wittgenstein. Relaţia apropiată cu aceasta a dus la abdicarea lui Juan Carlos în 2014.

Citește și: Raed Arafat face acuzații grave: ‘Trebuia să avem stocuri de acum doi ani’

Surse a căror identitate nu este dezvăluită de publicaţia citată afirmă că un procuror din Elveţia anchetează originea transferului bancar către Sayn-Wittgenstein. Aceasta susţine că banii i-au parvenit printr-o fundaţie din Panama. Atât procuratura din Geneva, cât şi cancelaria fostului rege au refuzat să comenteze.

Conform unui comunicat trimis agenţiei EFE de Robin Rathmell, avocatul afaceristei implicate, aceasta a primit de la Juan Carlos un "cadou nesolicitat" pentru ea şi pentru fiul ei. "Donaţia a fost documentată foarte clar drept cadou, iar firme profesioniste de servicii şi bănci au verificat conformitatea şi au efectuat demersurile necesare privind fondurile", a arătat avocatul.

Socialiştii s-au opus anchetei pe motiv că, potrivit Constituţiei Spaniei, monarhul beneficiază de imunitate absolută, fiind deci "inviolabil". "Sunt surprins că există partide politice care cer din nou o comisie de anchetă, deşi ştiu că nu există posibilităţi constituţionale pentru aşa ceva", a declarat în parlament Adriana Lastra, purtătoare de cuvânt a Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE).

citește și: Alertă în Capitală: Patru cazuri de coronavirus, în aceeași familie!

Conducerea legislativului a respins cererea de anchetă prin voturile PSOE şi ale formaţiunilor de dreapta Partidul Poporului şi Vox, după ce juriştii Camerei au apreciat că demersul nu este legal.

Susţinătorii anchetei sunt aliaţi ai premierului Sanchez, de care acesta are nevoie pentru a-şi asigura majoritatea şi a putea promova legi. "Acestea sunt diferenţe între cele două partide despre care suntem lămuriţi. Sunt divergenţe discutate şi convenite, deci nu vor însemna ieşirea de la guvernare", a precizat un purtător de cuvânt al Podemos.