Bernie Sanders a început cu dreptul alegerile primare din North Dakota

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 11-03-2020 17:00

Senatorul Bernie Sanders a obţinut o victorie în alegerile primare democrate din micul stat North Dakota, potrivit proiecţiilor prezentate miercuri de presa americană, relatează AFP. Este vorba însă despre o consolare slabă, după o seară electorală dominată de Joe Biden, rivalul său la obţinerea învestiturii democrate în alegerile prezienţiale din noiembrie.

Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama a obţinut victorii în cel puţin patru dintre cele şase state aflate în joc în cadrul acestui ”mini-Super Tuesday”, în Mississippi, Missouri, ldaho, dar mai ales în Michigan.

Leagănul industriei auto, Michiganul, situat în regiunea Marilor Lacuri, a basculat în mod neaşteptat în favoarea lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din 2016 şi se află între statele-cheie în vederea realegerii sale.

North Dakota atribuie un nunăr mic de delagaţi - 14 -, repartizaţi între candidaţi în mod proporţional cu sufragiile obţinute de cei care au obţinut peste 15 puncte procentuale.

Rezultatele în statul Washington, al şaselea stat care a votat marţi, erau în continuare aşteptate.

Scorul era prea strâns, miercuri, între Joe Biden şi Bernie Sanders, pentru ca presa americană să rişte să facă previziuni.

Joe Biden este de-acum arhifavorit în obţinerea învestiturii democrate şi în vederea înfruntării la 3 noiembrie a preşedintelui republican Donald Trump, care candidează la al doilea mandat.

O majoritate de 1.991 de delegaţi este necesară în vederea desemnării candidatului în cadrul Convenţiei Partidului Democrat, prevăzută în iulie.