USR-PLUS pune la colț PNL: 'Jocurile de putere nu țin loc de teste și nu vindecă infecții virale'

Autor: Maria Stan, Redactor
Publicat: 13-03-2020 14:40

USR-PLUS consideră că PNL a refuzat să ia considerare criza de sănătate publică, deși avea majoritatea necesară învestirii Guvernului Cîțu. „România nu poate aștepta până când cineva îi promite domnului Orban că va fi prim-ministru”, susțin reprezentanții alieanței.

Potrivit unui comunicat al alianței USR-PLUS, România are parte de incertitudine, de conducerea PNL în izolare și de guvernarea lăsată de izbeliște, deși ar fi putut avea un guvern stabil.

„În loc de consultări formale și sterile cu partidele parlamentare, România ar fi putut avea astăzi guvern. Ceea ce avem însă sunt incertitudine, întreaga conducere a PNL în izolare și guvernarea lăsată de izbeliște. PNL a avut ieri în Parlament majoritatea necesară învestirii Cabinetului Cîțu. Un guvern cu aceiași miniștri din cabinetul precedent, ceea ce ar fi eliminat orice probleme legate de o prezumtivă perioadă de tranziție. Singurul lucru care s-ar fi schimbat ar fi fost prim-ministrul. PNL a preferat însă să rămână în logica unui joc politic iresponsabil, refuzând stupefiant să ia în considerare criza de sănătate publică. România nu poate aștepta până când cineva îi promite domnului Orban că va fi 100% prim-ministru din nou. Jocurile de putere din PNL nu țin loc de teste și nu vindecă infecții virale”, se arată în comunicat.

Citește și: Dr. Alexandru Rafila îi calmează pe bucureșteni: NU se închide Capitala

Alianța cere luarea unei decizii rapide în privința celui care va forma guvernul și dacă va fi necesar un vot în Parlament la distanță.

„România este paralizată de un partid care nu a știut ce să facă cu propriile procente electorale și de către un alt partid care a distrus sistemul de sănătate și infrastructura de urgență. În plină criză nu avem guvern, nu putem lua decizii vitale și nu putem asigura siguranța cetățenilor. Din nou, dovedim că reușim să fim cei care ne facem rău singuri în momentele în care aveam nevoie de claritate și înțelepciune. Președintele și PNL trebuie să înceteze imediat acest joc și să își aducă aminte care le este rolul și locul ce le-au fost încredințate de români. Cerem o decizie rapidă asupra celui care va forma guvernul, o modalitate de consultare care nu trebuie să fie neapărat față în față, pentru că trăim într-o era digitală, și un vot în Parlament care se poate face de la orice distanță. România trebuie să aibă un guvern responsabil la finalul zilei de astăzi (vineri-n.r.), nu după încă sute de negocieri de împărțire a posturilor și beneficiilor”, susțin reprezentanții alianței USR-PLUS.

Premierul interimar Ludovic Orban a anunțat, vineri, că, după ce parlamentarul Virgil Chițac a fost confirmat cu noul coronavirus, atât el, cât și toți membrii Biroului pollitic național se vor izola, la domiciliu.

„Toți membrii Biroului Permanent Național al PNL se vor izola la domiciliu. Toți senatorii PNL au obligația să se autoizoleze. Am cerut Ministerului Sănătății un mecanism rapid de anchetă epidemiologică în PNL”, a mai spus Orban.

„Mă voi izola la Vila Lac 1 unde vom avea toate atribuțiile exercitate. Urmează să luăm o decizie pentru a vedea unde se izolează miniștrii. (...) Miniștri să se ducă la birourile lor, să nu aibă contacte cu angajații, să evite răspândirea. Își vor exercita atribuțiile. Solicit intregului dispozitiv de luptă impotriva coronaviruslui să nu înceteze procedurile, să nu fie afectată capacitatea Guvernului de a lupta împotriva coronavirusului”, a adăugat Orban.