Afecţiune arterial-pulmonară, ce are la bază MECANISMUL coronavirusului, tratat cu FRUNZE de SALATĂ - Ce descoperire au făcut cercetătorii

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 16-03-2020 14:00

Hipertensiunea arterială pulmonară afectează atât adulții cât și copiii, iar dacă este netratată poate duce la o afectare cardiacă fatală. Cercetătorii Universității din Pennsylvania speră să dezvolte o terapie inedită pentru hipertensiunea arterială pulmonară, eficientă poate și în alte boli cardiovasculare, bazându-se pe un extract din frunze de salată. Sistemul compensator renină – angiotensină – aldosteron este implicat în această terapie, același mecanism care acționează și în cazul coronavirusului, potrivit 360medical.ro.

Cu scopul de a dezvolta o terapie mai eficientă, mai convenabilă și mai accesibilă, Henry Daniell de la Școala de Medicină Dentară din Pennsylvania a produs un medicament oral, din frunze de salată, pentru a trata hipertensiunea arterială pulmonară (HAP).

,,Medicamentul proteic, compus din enzima care transformă enzima angiotensină-2 (ACE2) și produsul său proteic angiotensină (1-7), poate fi luat pe cale orală. El reduce presiunea și remodelarea arterei pulmonare. În plus, studii riguroase de toxicologie au sugerat siguranța medicamentului la animale. Lucrări suplimentare vor fi necesare pentru a dezvolta această nouă abordare de tratament pentru pacienții cu PAH. Suntem gata să trecem mai departe cu studiile și să le mutăm în clinică”, a declarat Henry Daniell, potrivit siteului Universității din Pennsylvania.

Citeşte şi: Comparație între Italia și România: în primele zile erau în situația noastră, apoi a EXPLODAT numărul de cazuri

Cercetătorul Daniell și-a folosit platforma sa inovatoare cu plante pentru a urmări creșterea proteinelor în mai multe tipuri de plante. La acest experiment a lucrat și cu alți oameni de știință de la Școala de Medicină a Universității Indiana și de la Institutul de Cercetare Stanford și a observat că sistemul funcționează prin bombardarea fizică a țesutului plantelor cu genele de interes, determinând cloroplastele să preia gene și apoi să exprime în mod stabil acea proteină.

Propagarea acestor plante creează apoi un fel de fermă farmaceutică din care cercetătorii pot recolta, usca și prelucra frunzele, rezultând o pulbere care poate fi pusă într-o capsulă sau poate fi făcută o suspensie lichidă pentru a fi utilizată ca medicament oral.

Într-un studiu anterior, făcut tot de Daniell și premiat de Asociația Americană a Inimii, cercetătorul arăta că ACE2 și angiotensina (1-7), exprimate în frunze de tutun, ar putea reduce semnificativ presiunea arterei pulmonare a șobolanilor, hrăniți cu acestea, îmbunătățindu-le în același timp funcția cardiacă. Însă pentru a crea un medicament pe care oamenii l-ar putea ingera în siguranță, a fost necesară trecerea de la tutun la salată.

Oamenii de știință au demonstrat că pot evalua cu exactitate doza de proteine ​​ACE2 și angiotensină (1-7) din salată, și că produsele ar putea fi uscate și menținute la raft timp de doi ani. Mai mult, pentru a confirma că produsul din salată a avut un impact pozitiv asupra șobolanilor, echipa de cercetare le-a dat medicamentul timp de patru săptămâni. Presiunile pulmonare au scăzut cu 30-50%, iar structura arterelor lor s-a îmbunătățit.

,,Aceasta este o abordare inovatoare în ceea ce privește sistemul renină-angiotensină-aldosteron în hipertensiunea arterială pulmonară, au precizat colaboratorii lui Henry Daniell, care au ca obiectiv să demonstreze că această intervenție este sigură și eficientă și în cazul oamenilor.

În alte lucrări viitoare, Daniell speră să continue evaluarea efectelor ACE2 și a angiotensinei (1-7) în tratarea diferitelor tipuri de boli cardiovasculare, prima pe lista sa de studiu fiind insuficiența cardiacă.

Sistemul compensator renină – angiotensină – aldosteron este important și pentru a înțelege mecanismul acțiunii coronavirusului. Cum funcționează acesta explică pe larg As.Univ.Dr. Vlad Negulescu într-un material video despre SARS-COV2.