Londra începe să se teamă de coronavirus: 'Să pună capăt tuturor contactelor sociale neesenţiale şi să înceteze orice fel de deplasare neesenţială'

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 17-03-2020 00:34

Guvernul de la Londra le-a cerut luni britanicilor să evite orice "contact social" şi deplasare "neesenţială" în favoarea telemuncii şi să înceteze să frecventeze baruri şi teatre pentru a evita propagarea noului coronavirus, potrivit AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

"A venit timpul pentru toată lumea să pună capăt tuturor contactelor sociale neesenţiale şi să înceteze orice fel de deplasare neesenţială", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă premierul Boris Johnson, criticat până acum pentru slaba reacţie a guvernului său faţă de pandemia declanşată de noul coronavirus.

Coronavirusul se răspândeşte mai rapid la Londra decât în alte părţi ale Marii Britanii, a declarat Boris Johnson, intensificând răspunsul la criză.

El a precizat că este vorba de o "recomandare puternică", dar că "nu este necesar" în această etapă de a pronunţa interdicţii de adunări sau a locurilor publice, descurajând totodată frecventarea lor.

Boris Johnson a apreciat în acelaşi timp că, în acest moment, guvernul nu consideră necesar să închidă şcolile, adăugând că această decizie ar putea fi revizuită.

Citește și: Florin Cîțu anunță schimbări majore, în contextul pandemiei de coronavirus! Ce măsuri se vor lua

De asemenea, el a anunţat că ar fi "necesar să se asigure ca persoanele cu sănătatea cea mai fragilă să fie protejate pe scară largă de orice contact social timp de 12 săptămâni".

Guvernul cere ca de acum înainte în orice familie în care un membru prezintă simptome de contaminare cu noul coronavirus, temperatură ridicată şi tuse persistentă să intre în carantină timp de 14 zile la domiciliu.

Răspunsul guvernului britanic, care contrastează cu măsurile radicale luate în ţările vecine europene, vizează să slăbească presiunea asupra serviciilor de sănătate şi să favorizeze dezvoltarea unei "imunităţi colective". Acest răspuns a fost criticat până în prezent de oameni de ştiinţă ca fiind prea timorat în faţa amplorii crizei.

Regatul Unit înregistrează în acest moment 1.543 de cazuri pozitive cu noul coronavirus şi 35 de decese din cauza Covid-19. Dar ţara nu recurge la teste sistematice şi a apreciat săptămâna trecută că numărul cazurilor reale este în realitate mult mai ridicat.

"Fără o acţiune drastică, numărul cazurilor ar putea să se dubleze la cinci sau şase zile", a avertizat Boris Johnson.

Şeful serviciilor sanitare, Chris Whitty, a promis la rândul său că teste vor fi efectuate progresiv la o scară cât mai mare.

Luni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut să se efectueze câte "un test pentru fiecare caz suspect".

Potrivit documentelor dezvăluite luni de The Guardian, serviciile de sănătate britanice estimează că până la 80% dintre britanici ar putea fi infectaţi, conducând la aproape opt milioane de spitalizări şi că epidemia ar putea dura un an.

Aceste documente "reflectă scenariul cel mai grav şi n-aş vrea să spun că la acesta ne aşteptăm", a reacţionat un purtător de cuvânt al guvernului.