Pieţele bursiere se prăbuşesc în SUA! Donald Trump: 'Economia SUA ar putea intra în recesiune'

Autor: Maria Stan, Redactor
Publicat: 17-03-2020 17:54

P- Bursa de pe Wall Street a înregistrat luni cel mai semnificativ declin de la "Lunea neagră" - prăbuşirea pieţelor bursiere din 1987 - după ce preşedintele Donald Trump a declarat că pandemia de coronavirus (COVID-19) ar putea dura luni de zile şi economia americană "s-ar putea" îndrepta spre recesiune, transmit Xinhua şi Reuters.

Investitorii sunt îngrijoraţi că autorităţile nu vor reuşi să adopte măsuri eficiente pentru a atenua pagubele economice provocate de extinderea virusului.

Indicele S&P 500 a scăzut cu 12%, încheind şedinţa bursieră la cel mai redus nivel din decembrie 2018, chiar dacă Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus duminică dobânda de referinţă cu un punct procentual, aproape de zero, a atenuat reglementările pentru bănci şi a lansat un program masiv de relaxare cantitativă, în încercarea de a proteja cea mai mare economie mondială de efectele negative ale pandemiei potrivit Agrepres.

A fost al treilea cel mai mare declin zilnic consecutiv, fiind depăşit doar de cel înregistrat în octombrie 1987 - "Lunea neagră" - şi vine pe fondul răspândirii rapide a epidemiei şi a efectelor negative asupra economiei mondiale şi a veniturilor companiilor.

Citește și: Cum să îţi protejezi sănătatea mintală în fața provocărilor aduse de pandemia de coronavirus

"Până acum pieţele nu sunt convinse că măsurile vor fi suficiente pentru a preveni o creştere semnificativă a falimentelor şi a şomajului", a apreciat Mark Haefele, analist la UBS Global Wealth Management.

La un moment dat, în timpul şedinţei de luni, indicele Dow Jones a scăzut cu peste 3.000 de puncte. La închiderea şedinţei de luni, indicele Dow Jones înregistra un declin de 12,93%, ajungând la valoarea de 20.188,52 puncte, în scădere cu 2.997,10 puncte. A fost a doua cea mai pierdere după octombrie 1987 înregistrată de acest indice.

"Pieţele vor avea grijă de ele. Economia se va redresa semnificativ odată ce se va rezolva problema epidemiei", a declarat Trump.

El şi-a exprimat speranţa că încă este posibilă în iunie o reuniune a liderilor G7 în SUA.

Numărul cazurilor confirmate de coronavirus în Statele Unite a depăşit luni pragul de 4.200, dintre care 74 de morţi.