VIDEO Un preot din Sibiu a fost filmat în timp ce împărtășea enoriașii cu mâna, fără linguriță, în timpul epidemiei de coronavirus

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 17-03-2020 18:49

Un preot din Sibiu a fost filmat în timp ce împărtășea enoriașii cu mâna, fără linguriță, deși România era în plină epidemie de coronavirus. Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, i-a transmis preotului să se autosuspende de la săvârșirea Sfintei Liturghii „până la conștientizarea greșelii”, anunță MEDIAFAX.

Slujba oficiată de profesorul de Drept Canonic de la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc duminică, iar preotul Irimie Marga a împărtășit enoriașii cu mâna, fără linguriță, așa cum cere canonul bisericesc.

Citește și: Gigi Becali, tratament gratuit pentru bolnavii de cancer! Donație impresionantă și pentru ‘Matei Balș’

Imaginile filmate în biserică au ajuns pe Facebook și au fost văzute și de Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, care i-a transmis preotului că practica este una care poate deveni „sacrilegiu”, pentru că a băgat mâna în Potir.

„Prin filmarea și afișarea publică a acestei inovații încercați să obțineți susținători ai uneo practici neortodoxe total neadecvată și mult mai periculoasă decât cea existentă, lăsând la o parte argumentarea teologică (...). Doar Sfântul Sinod poate aproba schimbarea unor practici, pentru momente speciale (...) Unele practici pot deveni sacrilegii, ca de exemplu introducerea degetelor în Potirul cu Sângele Domnului”, scrie ÎPS Streza.

Citește și: EXCLUSIV Cine finanțează partenerul ‘pro-bono’ al Guvernului Orban 2

Mitropolitul îi cere preotului să se autosuspende de la săvârșirea Sfintei Liturghii, „până la conștientizarea greșelii”.

„Eu ca ierarh mă adresez preotului meu, nu prin act canonic scris, ci prin rugăminte întărită de autoritatea duhovnicească a chiriarhului, de a vă autosuspenda de la săvârșirea Sfintei Liturghii, până la conștientizarea greșelii, urmată de căință și îndreptare”, i-a scris ÎPS Laurențiu Streza preotului prof. Marga.

Mitropolitul a declarat pentru MEDIAFAX că preotul Irimie Marga a împărtășit copiii cu lingurița, apoi, pentru că erau puțini oameni în biserică, date fiind restricțiile din cauza epidemiei, a încercat această „inovație” pentru care a primit canon.

Citește și: Un pacient cu Covid-19 internat la Spitalul „Victor Babeș” din Capitală a refuzat să poarte mască, tușind spre cadrele medicale

La rândul său, preotul Irimie Marga i-a răspuns Mitropolitului, spunând că regretă ce a făcut și că postările din mediul online au produs „o neașteptată polemică”. Acesta afirmă, totodată, că nu va mai repeta acest gest.