Banca Naţională a Ungariei cere băncilor SĂ AMÂNE plata ratelor de către persoanele fizice

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 18-03-2020 22:10
Actualizat: 18-03-2020 23:23

Banca Naţională a Ungariei (MNB) solicită ca, urmare a situaţiei extraordinare în care ne aflăm, băncile să aplice amânarea (moratoriu) rambursării creditelor şi pentru clienţii persoane fizice, nu doar pentru companii, menţinerea măsurii fiind necesară până la finalul anului 2020, anunță hirado.hu.

În comunicatul publicat miercuri pe pagina de internet a băncii centrale se subliniază că, în măsura în care băncile nu vor acorda moratoriu, MNB va solicita guvernului să emită o prevedere în acest sens.

Citește și: Coronavirusul lovește și în Loteria Română! Începând de astăzi vor fi închise agențiile loto

Banca centrală se aşteaptă ca, în vederea sprijinirii persoanelor fizice în trecerea peste această perioadă caracterizată de lipsă de lichidităţi în cadrul gospodăriilor, băncile să reducă substanţial dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele acordate începând din acest moment. În acest sens, MNB va lua toate măsurile necesare care intră în sfera ei de acţiune.

MNB constată că efectele economice ale coronavirusului afectează şi gospodăriile, reducând temporar capacitatea clienţilor persoane fizice de a rambursa împrumuturile luate. În vederea contracarării situaţiei şi a reducerii efectelor negative, MNB a decis să ia o serie de măsuri.

Citește și: Cercetătorii au descoperit! Cât timp rezistă coronavirusul în aer

Întrucât în urma evenimentelor economice nefavorabile, gospodăriile pot avea probleme cu lichidităţile, MNB se aşteaptă ca băncile să pună la dispoziţia clienţilor, temporar, pe durata stării de urgenţă prezente, credite de nevoi personale mai uşor de accesat, cu condiţii mai bune, a căror dobândă anuală efectivă (DAE) să depăşească cu maxim 5% dobânda de referinţă stabilită de banca centrală care este de 0,9%. MNB aşteaptă, totodată, ca în vederea îmbunătăţirii situaţiei lichidităţilor gospodăriilor, băncile să îşi revizuiască practicile generale de creditare, valoarea liniilor de credit şi costurile cu dobânzile aferente.