Operatorii portuari au solicitat reducerea taxelor percepute de autorităţi, pe fondul reducerii încasărilor

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 24-03-2020 18:40

Unii transportatori fluviali de persoane au solicitat regiei autonome Administraţia Zonei Libere (AZL) Sulina, care administrează faleza Dunării din municipiul Tulcea, scutirea de la plata taxelor pentru acostare pe faleză, în contextul pandemiei de coronavirus.

Transportatorii fluviali spun că în momentul de faţă numărul călătorilor s-a redus la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut în cel mai fericit caz, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: VIDEO: Mărturia înfiorătoare a unui medic: ‘Ni s-a spus ca persoanele de peste 65 de ani trebuie lăsate să moară’

"Acum, nu am nici un client şi nici nu cred că voi avea în următoarea perioadă. Anul trecut, în perioada asta începuse deja sezonul turistic şi aveam clienţi. Pentru barca pe care o am acostată pe faleză plătesc 1.400 de lei pe lună", a afirmat Vasile Constantin, în vârstă de 47 de ani.

Alţi conducători de ambarcaţiuni se tem că vor rămâne fără locuri de muncă.

"De vreo cinci ani fac transport Tulcea-Sulina. Acum, numărul pasagerilor e redus cu cel puţin o jumătate faţă de alţi ani. Nu ştiu ce vom face. Am auzit un zvon că se va opri activitatea, dacă se înrăutăţeşte situaţia", a afirmat Marius Costache, conducătorul unei ambarcaţiuni.

În replică, directorul AZL Sulina, Dragoş Ioniţă, a declarat pentru AGERPRES că a primit o adresă din partea Asociaţiei Armatorilor şi Operatorilor Portuari prin care se solicită reducerea cu cel puţin 50% a tarifelor percepute în lunile martie, aprilie şi mai, în contextul pandemiei de coronavirus.

Citește și: Radu Tudor recționează după declarațiile președintelui: Bunicii noştri au stat în tranșee ani de zile

"Avem o problemă cu facturarea serviciilor prestate în luna martie, servicii în derulare, conform contractelor, şi nu ştiu ce motiv aş putea găsi pentru a acorda această reducere. Îi înţelegem pe armatori, suntem lângă ei şi căutăm soluţii, dar avem nevoie de un cadru legal pe care nu l-am identificat până acum", a precizat directorul Ioniţă.

AZL Sulina este o structură subordonată Consiliului Judeţean Tulcea care percepe diferite tarife operatorilor portuari pentru accesul la cheu.

În contextul pandemiei de coronavirus, transportatorii privaţi de călători în Deltă îi trec pe toţi pasagerii într-un registru, dezinfectează navele după fiecare cursă şi le oferă călătorilor dezinfectant.