Un sondaj îi arată pe bulgari TEMĂTORI de urmările economice ale epidemiei de COVID-19 dar de ACORD cu starea de urgenţă

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 24-03-2020 21:05

Majoritatea bulgarilor acceptă şi susţin starea de urgenţă declarată la 13 martie de guvern, acţiunile guvernului în ansamblu fiind evaluate pozitiv de 74% dintre ei, relevă un sondaj Gallup International citat marţi de BTA, potrivit Agerpres.

Sondajul, realizat telefonic pe un eşantion de 1000 de bulgari între 20 şi 23 martie, a arătat că reacţia diferitelor ministere se bucură de cote de aprobare între 86% pentru Ministerul Educaţiei şi 80% pentru Ministerul de Interne.

De cea mai ridicată cotă de aprobare se bucură însă medicii şi profesorii din Bulgaria - 91%, respectiv 87%.

În acelaşi timp, sondajul a mai stabilit că reacţia publicului bulgar la epidemie se împarte în trei categorii - de panică (22%), anxietate (64%) şi calm (12%).

Peste unul din cinci bulgari consideră că actuala epidemie este unul din cele mai rele lucruri care i s-au întâmplat vreodată omenirii, exagerare legată direct de faptul că peste unul din trei respondenţi crede că este expus unui risc real de a fi ucis de coronavirus. Dacă 37% dintre bulgarii intervievaţi au afirmat că se tem de virus, doi din trei au declarat că nu se simt panicaţi, ci doar mai mult sau oarecum neliniştiţi.

Citește și: Aprovizionarea cu bunuri de strictă necesitate și medicamente, ÎN PERICOL din cauza restricțiilor de circulație impuse la nivel mondiala

Pe de altă parte, aproape doi din trei bulgari (64%) cred că actualul coronavirus îşi are originea într-un laborator, iar un număr relativ egal (66%) sunt de părere că omenirea va avea în scurt timp la dispoziţie un medicament anti-COVID.

În ce priveşte măsurile luate de public împotriva virusului, sondajul a indicat că majoritatea covârşitoare a bulgarilor se spală mai des pe mâini decât înainte de criză, 90% dintre bulgari şi-au limitat viaţa socială şi 80% folosesc dezinfectanţi. Doar 5% au afirmat că poartă măşti.

O parte din restricţiile impuse de guvern sunt acceptate şi aprobate de mare parte din bulgari, a mai constatat sondajul. Între 88% şi 94% dintre cei intervievaţi s-au declarat de acord cu interzicerea adunărilor publice, închiderea graniţelor pentru străini şi interzicerea deplasărilor în afara ţării. Opinia publică bulgară este în schimb divizată în privinţa măsurii de interzicere a călătoriilor în interiorul Bulgariei - 56% o susţin şi 40% sunt împotrivă. Similar, interdicţiile de circulaţie impuse în anumite localităţi sunt aprobate de 59% dintre bulgari şi dezaprobate de 39%.

Dacă temerile iniţiale privind epuizarea stocurilor de alimente şi medicamente s-au mai atenuat, fiind exprimate de 13% - 27% din bulgari, o nouă cauză de îngrijorare o reprezintă impactul epidemiei în plan economic: bulgarii au început să se teamă de pierderea locului de muncă (20%), de incapacitatea de a-şi plăti ratele (29%) şi acumularea de datorii la utilităţi (38%), a arătat sondajul Gallup. Trei la sută dintre cei intervievaţi au afirmat că au rămas deja fără slujbe.

În fine, întrebaţi ce model de combatere a coronavirusului este cel adecvat, 30% dintre respondenţi au optat pentru modelul "represiv" chinez, 42% pentru modelul "restrictiv" european, iar 23% pentru modelul "liberal" suedez.