Asociația CFA România: Indicatorul de încredere scade, cursul crește la 4,94 lei/euro

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 25-03-2020 19:41

Indicatorul de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna februarie, analiștii financiari anticipând o creștere a cursului în următoarele 12 luni la 4,94 lei/euro și o inflație de 3,67%.

Indicatorul de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna februarie faţă de luna anterioară cu 15,1 puncte până la valoarea de 48,6 puncte, iar faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a crescut cu 14,1 puncte, evoluţie datorată în special componentei anticipaţii a indicatorului, arată CFA într-un comunicat remis miercuri MEDIAFAX.

Citește și: Dr Alexandru Rafila: Probabil spre sfârștiul lunii aprilie se va ajunge la mii de cazuri zilnic!

”Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 2,4 puncte, până la valoarea de 70,7 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a crescut cu 23,2 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 21,5 puncte până la valoarea de 37,5 puncte - faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 9,6 puncte”, arată CFA România în comunicat.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, 85% dintre participanţii la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală.

Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni este de 4,8626 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,94 lei/euro.

Citește și: Klaus Iohannis anunță: Dorim să venim cu măsuri de sprijin!

Rata anticipate a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni – martie 2021/martie 2020 – a înregistrat o valoare medie de 3,67%.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.