Maternitatea din Botoşani a devenit spital pentru pacienţii confirmaţi COVID-19, confirmă Instituţia prefectului

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 26-03-2020 16:24

Secţiile de neonatologie, cea de obstetrică şi ginecologie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati din Botoşani vor fi relocate, iar spaţiile actuale vor fi destinate pacienţilor confirmaţi cu COVID-19, se arată într-o informare de presă transmisă, joi, de Instituţia prefectului, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, decizia a fost adoptată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ea urmând a fi pusă în aplicare în cel mai scurt timp.

"Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani a aprobat amenajarea Secţiei Exterioare de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Mavromati Botoşani pentru pacienţii suspecţi şi confirmaţi cu COVID-19, cu relocarea Neonatologiei (TI şi prematuri) la Compartimentul ORL al Secţiei exterioare de Pediatrie a Spitalului Judeţean, Obstetrica şi Ginecologia la blocul central din strada Marchian, iar gravide, nou-născuţi şi lehuze confirmate cu COVID-19 la Secţia Exterioară de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Mavromati Botoşani", se arată în informarea Instituţiei prefectului.

Vezi si: Strigătul de revoltă al unui doctor din Cluj: Degeaba scoatem armata pe străzi dacă medicii sunt trimiși la luptă fără arme

Zeci de cadre medicale de la Secţia de obstetrică şi ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati din Botoşani au protestat, joi, pentru câteva zeci de minute, în curtea unităţii medicale în semn de protest faţă de intenţia autorităţilor judeţene de a transforma secţia în spital pentru pacienţii cu COVID-19.

Medicii şi asistenţii medicali dezaprobă o hotărâre adoptată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, care prevede că Maternitatea ar urma să devină unitate pentru îngrijirea pacienţilor diagnosticaţi cu virusul COVID- 19.

[16:21, 3/26/2020] Selaru Cristi: Galaţi: Anchete epidemiologice în cazul celor trei cadre medicale cu coronavirus

Galaţi, 26 mar /Agerpres/ - Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a declanşat anchete epidemiologice în cazul celor trei cadre medicale de la trei spitale din municipiul Galaţi infectate cu coronavirus, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Liliana Iordăchescu.

Potrivit acesteia, este vorba despre o laborantă de la Spitalul Judeţean, o infirmieră de la Spitalul de Boli Infecţioase şi o asistentă medicală de la Spitalul de Pediatrie, care s-au întors la Galaţi, pe 13 martie, din Turcia, ţară care la acel moment nu se afla pe lista zonelor galbene sau roşii. În consecinţă, celor trei nu li s-au impus restricţii, acestea revenind la locul de muncă.

Deja la Spitalul de Boli Infecţioase şi la Spitalul Judeţean au fost identificaţi 34 de contacţi ai celor două angajate, de la toate persoanele fiind prelevate probe care au fost testate la PCR-ul abia achiziţionat de Consiliul Judeţean Galaţi şi care funcţionează acum la laboratorul Spitalului Judeţean.

Potrivit directoarei unităţii sanitare, Alina Valentina Dobrea, probele de la Spitalul Judeţean au fost toate negative în timp ce o probă de la Spitalul de Boli Infecţioase a fost pozitivă.

Totuşi, DSP Galaţi nu a confirmat că ar mai exista un caz pozitiv de COVID-19 la Spitalul de Boli Infecţioase.

Pe de altă parte, Spitalul Judeţean Galaţi a început pregătirile pentru primirea în urgenţă a persoanelor suspecte de COVID-19, amenajând Secţia de Arşi pentru acest lucru, dar şi etajele II şi III ale Policlinicii spitalului, în timp ce primul etaj, care are circuit separat de restul etajelor, funcţionează în regim ambulatoriu pentru secţiile de diabet, oncologie, hematologie şi chirurgie - pansamente.