'Au fost o serie de greşeli în managementul instituţional', spune Laszlo Atilla despre demisia ministrului Sănătăţii

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 26-03-2020 19:35

Demisia ministrului Sănătăţii, Victor Costache, era un gest aşteptat, pentru că au existat, mai ales în ultima perioadă, o serie de greşeli în managementul instituţional, a declarat pentru Agerpres senatorul UDMR Laszlo Attila, preşedinte al Comisiei de sănătate din Senat.

Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte testarea în masă a bucureştenilor, despre care a vorbit Victor Costache, lipsesc o serie de elemente tehnice.

"Era de aşteptat această mişcare (demisia lui Costache - n.r.). Eu mă aşteptam ca acest eveniment să se producă mai timpuriu, pentru că în ultima perioadă au fost o serie de greşeli în managementul acestei instituţii condusă de domnul Costache şi nu se mai putea.

Şi cred că "punctul pe I" a fost pus în cursul serii de miercuri, când a fost anunţată această testare în masă şi s-a creat practic o speranţă la ceea ce nu poate fi pus în aplicare, pentru că sunt foarte multe elemente tehnice care ne lipsesc ca să trecem la o astfel de testare în masă", a afirmat joi preşedintele Comisiei de sănătate din Senat.

Potrivit acestuia, în astfel de situaţii se impune în primul rând o testare a personalului medical, "pentru a se constata cine mai este pe baricade".

Vezi si: Strigătul de revoltă al unui doctor din Cluj: Degeaba scoatem armata pe străzi dacă medicii sunt trimiși la luptă fără arme

"Să regândim toată strategia. În funcţie de rezultatele testării, să vedem ce facem cu personalul şi care sunt instituţiile care să se ocupe de cei infectaţi şi cei care să asigure cazurile pentru urgenţele pentru cei care nu sunt infectaţi, după care să trecem la cei care sunt periclitaţi datorită vârstei sau comorbidităţii şi după aceea poţi trece mai departe cu astfel de testare în masă", a adăugat senatorul UDMR.

El a adăugat că atunci când o persoană este numită politic într-o astfel de funcţie trebuie să aibă şi capacitate administrativă, dar şi să respecte anumite etape în carieră.

"Cred că este încă un exemplu: când se fac numiri politice şi ajung în situaţii de decizie persoane care, chiar dacă din punct de vedere profesional sunt excelente şi au nişte rezultate remarcabile, într-o astfel de postură ai nevoie şi de o experienţă administrativă şj trebuie să respecţi anumite etape în carieră ca să acumulezi pe de o parte cunoştinţe şi să-ţi faci şi sistemul relaţional ca să poţi gestiona o astfel de situaţie", a argumentat Laszlo Attila.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a demisionat joi din funcţie, iar preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat decretul privind numirea lui Nelu Tătaru în funcţia de ministru al Sănătăţii.