Specialist militar infecționist dezvăluie tratamentul folosit în România pentru SARS-CoV-2

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 27-03-2020 14:29

Șeful Secției de Boli Infecțioase din Spitalul Universitar de Urgență Militar Central, colonel medic dr. Ion Ștefan, a explicat la Medikatv.ro care este schema de tratament aplicabilă la pacienții infectați cu noul coronavirus:

  • Pentru managementul clinic al pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, pornind de la evidențele medicale internaționale, comisia de Boli Infecțioase a Ministerului Sănătății a elaborat protocolul național de tratament al infecției cu SARS-CoV-2. Până acum, aveam la dispoziție ghiduri terapeutice care erau cu titlu de recomandare, care acționau la nivel local, acum avem un protocol care este obligatoriu de urmat. În acest protocol este recomandată și hidroxiclorochina în formele ușoare (fără pneumonie), la cei cu factori de risc, în formele medii (pacient cu pneumonie fără semne de severitate) în asociere cu Lopinavir/Ritonavir și chiar în formele severe, unde se asociază cu Remdesivir sau, la cei cu sindrom inflamator major, cu Tocilizumab.
  • În anul 2020, mai mulți medici chinezi au evaluat in vitro (în laborator) mai multe medicamente aprobate de FDA (Food and Drug Administration) cu acțiune anti SARS-CoV-2. Acestea au fost evaluate pentru o posibilă acțiune împotriva noului coronavirus. Între acestea a fost și fosfatul de clorochină, un antimalaric utilizat și în boli reumatismale pentru efectele imunologice. Medicamentul s-a dovedit eficient în controlul infecției Covid-19, cu un profil de siguranță favorabil. Recent, Gao și colaboratorii (2020) au demonstrat, într-un studiu cu peste 100 de pacienți, că fosfatul de clorochină a produs atât reducerea multiplicării virusului SARS-CoV-2, cât și scurtarea evoluției bolii, determinând și ameliorări ale imaginilor radiologice sau computer tomografice pulmonare. Ulterior, echipa doctorului XUETING YAO a demonstrat eficiența crescută anti SARS-CoV-2 a hidroxiclorochinei față de clorochină.
  • Azitromicina, care se dovedise activă în laborator asupra virusurilor Zika și Ebola, prin prevenirea infecțiilor severe de tract respirator inferior, pare să potențeze acțiunea hidroxiclorochinei. În plus, poate să moduleze imunitatea pacientului și să prevină suprainfecțiile bacteriene. Observațiile profesorului Didier Raoult sunt în continuarea studiului profesorului Phillip Gautret și al colaboratorilor, efectuat, este adevărat, doar pe 34 de pacienți. Cei care au asociat la hidroxiclorochină azitromicina au obținut, în acest studiu, cele mai bune rezultate, toți devenind negativi la testul pentru SARS-CoV-2 în ziua a 6-a de tratament. De asemenea, nu au dezvoltat complicații pulmonare.

Vezi si: SURPRIZĂ Ordonanța pentru păsuirea plății ratelor are prevederi nespuse de Guvern: Cine NU poate beneficia de prevederi (VIDEO) .