O organizaţie pentru drepturile omului solicită oprirea deportărilor din Germania, în timpul pandemiei de coronavirus

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 27-03-2020 20:54

Pe fondul pandemiei de coronavirus la nivel mondial, o organizaţie pentru apărarea drepturilor omului a cerut vineri Germaniei să oprească deportările, informează dpa.

Pro Asyl a declarat într-un comunicat că oamenii trebuie protejaţi şi nu deportaţi în ţări cu sisteme de sănătate nesatisfăcătoare, care riscă să fie copleşite de coronavirus, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Ludovic Orban a comis-o: ‘Am discutat măsuri pentru a crește riscul de infectare a cadrelor medicale și a pacienților’

Organizaţia a menţionat în mod specific cazul a două femei programate să fie deportate în Iran, ţară care are unul dintre cele mai ridicate bilanţuri de victime provocate de coronavirus. După ce cererile lor de azil au fost respinse, femeile ar fi ţinute pe aeroportul din Frankfurt pentru deportare.

Ministerul de Interne al Germaniei a declarat că nu intenţionează să oprească deportările în timpul pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, aşa-numitele transferuri Dublin în interiorul Uniunii Europene (sistemul de triere a azilanţilor care intra în Europa) sunt întrerupte.

De la începutul pandemiei, numărul solicitanţilor de azil sosiţi în Germania a scăzut puternic, a declarat vineri un purtător de cuvânt al guvernului.

Citește și: Senzațional! Imaginile cu tânărul care a mers până în Iași dintr-un sat aflat la 40 de kilometri distanță călare pe cal, au devenit virale pe rețelele de socializare

Potrivit lui Steve Alter de la Ministerul de Interne, controalele la frontieră şi plasarea în izolare au condus la o reducere drastică a traficului transfrontalier.

Trecerea ilegală a frontierei este de asemenea "foarte, foarte redusă", a declarat el.

Dar Alter a notat că nu există niciun ordin pentru poliţia federală să respingă solicitanţii de azil. Ministrul de interne Horst Seehofer ar trebui să se consulte cu cancelaria înainte de a face un astfel de pas.

Solicitanţii de azil care trec în prezent frontiera vor fi examinaţi şi trebuie să respecte regulile de carantină, a adăugat Alter.