Cotele apelor Dunării vor fi în scădere, până la valoarea de 4.000 mc/s, pe durata următoarei săptămâni

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 29-03-2020 15:01

Debitul fluviului Dunărea va avea o tendinţă de scădere pe parcursul următoarelor zile, până la 4.000 mc/s, sub mediile multianuale ale lunilor martie şi aprilie, reiese din prognoza Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), potrivit Agerpres.

Conform prognozei de specialitate, până în dimineaţa zilei de 4 aprilie, în aval de Porţile de Fier debitele Dunării vor fi, în general, în scădere.

La nivel general, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar în prima zi a intervalului, apoi în scădere până la valoarea de 4.000 mc/s, situându-se sub mediile multianuale ale lunilor martie (6.700 mc/s) şi aprilie (7.900 mc/s).

Citește și: Streinu Cercel solicită convocarea CSAT: 'E momentul ca președintele României să se implice în mod direct. Nu mai avem timp'

În ceea ce priveşte situaţia pe râurile din ţară, în intervalul 29 martie, ora 7:00 - 4 aprilie ora 7:00, debitele medii zilnice vor fi în creştere, mai ales în prima parte a intervalului de prognoză, ca urmare a efectului combinat al precipitaţiilor lichide prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, cu excepţia unor râuri din estul şi sud-estul ţării, unde vor fi relativ staţionare.

Totodată, în ultima parte a intervalului de prognoză, debitele vor fi în general în scădere, mai puţin pe cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari, unde vor fi în creştere prin propagare şi pe unele râuri din estul şi sud-estul ţării, unde vor fi relativ staţionare.