Intrăm în Scenariul 4. Ce urmează?

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 30-03-2020 10:30
Actualizat: 30-03-2020 14:17

În România erau confirmate, duminică seară, 1.815 cazuri de infectare cu noul coronavirus, bilanțul fiind anunțat de secretarul de stat Raed Arafat. Noul bilanț de luni, ora 13.00, a crescut la 1.952 de pacienți. Este o chestiune de ore până când România va avea peste 2.000 de pacienți infectați cu COVID-19.

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat duminică la Digi24: „Nu vreau să inducem o stare de panică, pentru că nu avem motive. Trebuie să ne comportăm în așa fel încât să limităm transmiterea acestei boli. Cazurile noi care apar sunt într-un trend așteptat care va face ca mâine, cel mai probabil, să ajungem la depășirea acelei cifre de 2.000 de cazuri care este considerată pragul pentru nivelul 4 de alertă. S-ar putea întâmpla și marți, dar cred că mai probabil mâine”.

Urgența noastră este să organizăm tratarea pacienților în afara spitalelor, ca să nu suprasolicităm spitalele”, a adăugat el. Rafila a spus că 80% dintre cei diagnosticați fac forme ușoare sau medii și doar 20% fac forme mai grave sau critice, astfel că cei 80% ar putea fi tratați în afara spitalelor, sub supraveghere medicală.

Ordonanţa Militară nr. 4 cu noi măsuri pentru populație a fost publicată în Monitorul Oficial.

Scenariile în România, potrivit unui document de lucru al Ministerului Sănătății, publicat pe libertatea.ro, arată că autoritățile și-au definit patru situații în funcție de numărul de cazuri:

  • 0 - 25 de cazuri (scenariul I)
  • 26 - 100 de cazuri (scenariul II)
  • 101 - 2.000 de cazuri (scenariul III)
  • Peste 2.000 de cazuri (scenariul IV)

Scenariul 4 înseamnă: „Transmiterea sustinuta pe scara larga, cu supraincarcarea sistemului de îngrijiri de sănătate (depasirea capacitatii retelei de boli infectioase in ceea ce priveste numarul de paturi, resursele umane, cat si alte posibile limitari, supraincarcarea sectiilor de ATI, precum si a personalului sanitar in general)”

Principalul obiectiv al autorităților in Scenariul 4 va fi tratamentul în spital doar pentru cazurile severe si critice.

În Scenariul 4 propunerea este ca bolnavii de COVID-19 să fie tratați astfel:

  • Cazurile grave şi critice vor fi tratate în spaţii de izolare cu presiune negativă şi secţiile de boli infecţioase din centrele desemnate
  • Cazurile moderate vor fi tratate în spaţii de izolare obişnuite
  • Cazurile uşoare vor fi izolate şi tratate la domiciliu

De asemenea, in Scenariul 4 este posibila detaşarea medicilor cu specialitatea boli infecţioase, din unitati sanitare care nu au sectii de boli infectioase (din cabinetele de boli infectioase, etc), în secţiile sau spitalele de boli infecţioase.

Interesant este că pentru Scenariul 4 figurează măsuri precum interzicerea adunărilor publice unde participă mai mult de 100 de persoane și suspendarea cursurilor în sistemul de învățământ, măsuri luate încă de la primele scenarii.