Veşti bune din Israel: Vaccinul împotriva COVID-19 ar putea fi disponibil în vara acestui an

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 30-03-2020 17:01
Actualizat: 30-03-2020 17:03

O echipă de oameni de ştiinţă din Israel lucra de patru ani la un vaccin ce poate fi adaptat pentru mai multe tipuri de virusuri, iar acum l-au adaptat pentru coronavirus. Dr. Chen Katz este liderul grupului de biotehnologie al Institutului Migal Galilee, institut finanţat de statul israelian şi unde lucrează 80 de doctori şi 260 de cercetători. Acesta afirmă, într-un interviu pentru "Adevărul", că vaccinul pentru coronavirus va intra în testare în luna aprilie, dar nu va fi disponibil timp de câteva luni, din cauza procesului de testare şi aprobare.

Chen Katz spune că noul vaccin este oral, poate fi administrat adulţilor şi copiilor şi ar putea transforma coronavirusul într-o „răceală foarte uşoară”. Chen Katz şi-a luat doctoratul în Microbiologie Moleculară şi Biotehnologie la Universitatea din Tel Aviv în 2011 şi masterul în acelaşi domeniu, în 2006, tot la Universitatea din Tel Aviv. Are studii postdoctorale la Universitatea Columbia din S.U.A.

"Orice vaccin, dacă acţionează corespunzător, pregăteşte sistemul imunitar pentru a recunoaşte şi bloca activitatea agentului patogen, când şi dacă acesta apare. La modul ideal, un vaccin poate proteja în întregime un subiect, fără să aibă simptome, cu toate astea nu fiecare sistem imunitar reacţionează la fel la vaccinare, depinde de mai multe variabile, inclusiv vârsta şi starea de sănătate. Totuşi, chiar şi efectul parţial al unui vaccin bun poate schimba cursul bolii şi o poate transforma într-o afecţiune mult mai uşoară. Coronavirusurile nu sunt ceva nou pentru umanitate şi mai multe tulpini de corona ajung în mod comun la o mare parte a populaţiei, cu simptomele unei răceli foarte uşoare", afirmă cercetătorul.

Potrivit cercetătorului israelian, momentul în care vaccinul ar putea ajunge pe piaţă depinde în principal de autorităţile de reglementare şi de soluţiile pe care le vor găsi pentru testarea rapidă şi aprobarea acestui nou vaccin. "Este foarte probabil ca să fie găsită o soluţie ca vaccinul să fie disponibil pe piaţă din vară, mai ales în contextul actual. Vaccinul a fost realizat mai degrabă pentru a proteja persoanele care nu au fost afectate de coronavirus", mai explică acesta.