VIDEO Ion Cristoiu, cerere către Klaus Iohannis: Conducătorul trebuie să dea un semnal de îmbărbătare

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 31-03-2020 03:20
Actualizat: 31-03-2020 00:20

Jurnalistul Ion Cristoiu spune că ar trebui ca toată comunicarea să fie condusă de șeful statului Klaus Iohannis, iar acestea să dea semnale pozitive, nu să descrie doar scenarii îngrozitoare. În emisiunea “Gândurile lui Cristoiu”, analistul a vorbit și despre noua ordonanță militară, anunță MEDIAFAX.

Redăm idelile principale:

Despre Ordonanța militară nr.4

- Ordonanța păstrează o diferențiere. Eu am învățat că nu există diferențiere în democrație între oamenii de o anumită etnie, vârstă, sex. În consecință, a introduce într-o ordonanță militară chiar și lucruri pozitive este crearea unei dicriminări din punct de vedere psihologic.

Citește și: Document făcut public de Dumitru Coarnă! Și fără măști de protecție, polițiștii sunt obligați să intre în misiuni cu persoane infectate cu coronavirus

- O mare problemă la această vârstă este activitatea. Peste tot se încearcă activarea acestei categorii de vârstă, pentru că nimic nu te omoară mai mult decât conștiința inutilității și statul acasă.

- Când îmi spui că la 72 de ani sunt mai tembel decât unul de 30, eu trebuie să iau măsuri de a mă proteja împotriva mea, păi mă protejez și fără să mă oblige statul să stau în casă. Dacă pentru toată popuțația sunt măsuri, le respectăm cu toții. Mai ales această chestie mizeră moral, “vă obligăm pentru că noi vă apărăm de voi înșivă”.

- Ordonanța este de un comic absolut pentru că a precizat că nu avem voie mai mult de 3 persoane pe stradă, în grup. Dar dacă suntem într-o mașină, putem fi și 30, nu ne infectăm.

- Bătrânii au voie seara să plimbe câinii. Eu am o întrebare fundamentală, câinii pot fi scoși pentru că ei nu pot sta în casă. Dar cu copiii ce facem? Nu ar trebui să fie introdusă posibilitatea de a fi scoși copiii pe stradă? Bănuiesc că e un coșmar, pentru că la 5, 6,7, 8 ani, a ține în casă un copil e mai rău decât un dulău, simte nevoia de a ieși.

- În România s-a ivit o afacere, toată lumea caută să aibă câini, se închiriză, se dau de la unul la altul. Trebuiau luate măsurile de la început.

Citește și: Anunț de ultimă oră! Îngrijorător: Sute de cadre medicale, infectate cu coronavirus

- Cred că, în legătură cu bătrânii, următoarea fază este să ne pună cătușe pentru că potrivit filosofiei lor, noi bătrânii suntem idioți și noi o să ne ducem mâna la gură și ne infectăm chiar și în cameră fiind.

Despre comunicarea autorităților

- În toate țările lumii, cu excepția României, există o persoană, fie președintele, fie șeful guvernului, care și-a asumat comunicarea publică

- În asemenea împrejurări, este nevoie de un centru unic de comandă. Că unul răspunde, face, îmbărbătează. E nevoie de un singur om pentru că acum administrarea crizei nu poate fi împărțită pe felii. Arafat administrează Urgența, Vela- poliția, altul testele. Nu. toată administrarea pe felii trebuie să fie într-un tot. Administrarea crizei trebuie să treacă la un politician, adică la șeful statului

- Cum face Trump, în fiecare seară, la o oră, în prime-time, apare șeful statului înconjurat de specialiști, șeful statului spune câteva cuvinte și asigură națiunea.

- În felul acesta, se dă un semnal cel mai important, ca peste tot, de încredere în autorități. Conducătorul trebuie să dea un semnal cel mai important, de îmbărbătare. <>. La noi, toți, inclusiv Iohannis, spun că va fi jale, va fi și mai rău. De ce să îmi spună mie?

- Nevoia lor de a fi vedete îi face să fie prăpăstioși și atunci ei parazitează și mai tare țara. Spune o lună, nu una...șapte, altul 2 ani. E un atentat la siguranța națională. Trebuie să dai sentimentul că se termină. În aceste vremuri este o chestiune de supraviețuire a nației semnalul de optimism Trebuie să dai semnalul că o să bați, o să treacă, o să fie o victorie.

Citește și: Sindicaliștii din Poliție îl atacă pe Streinu-Cercel: Dacă un ‘specialist’ gândea așa

- Acest lucru nu poate fi făcut decât de Klaus Iohannis. El are misiunea de a uni națiunea, s-a terminat cu ciuma roșie, nu a făcut nicio videoconferință cu liderii opoziției. Nu am văzut făcând o conferință publică cu ONG- urile care răspund, primarii din principalele orașe.

- Klaus Iohannis și Ludovic Orban, între ei doi trebuie să decidă cine să preia administrarea crizei. Klaus Iohannis este la Cotroceni și vine și Ludovic Orban și își vâră capul în poză, face conferință Iohannis și apoi vine Orban. Până acum ni se spunea că Iohannis e jupânul. Toată această fragmentare a comunicării este dezastruoasă.